fbpx

Missioner med mening

På denne tid for to år siden var der travlt, rigtig travlt – både blandt de danske udsendte i Ukraine og på den danske ambassade i hovedstaden Kiev. De var igang med at trække sig ud af Ukraine, da der var risiko for, at Rusland ville invadere Ukraine.

I første omgang troede de, at det blot var en midlertidig nedlukke af den mission, som Danmark havde bidraget til i godt syv år. 

Del fortællingen med dit netværk
Chefen for de danske udsendte taler med pressen nær den daværende frontlinje i Ukraine i 2021.
Tekst: Ann-Christina Salquist
NATO og EU har samarbejdet med Ukraine siden starten af 1990´erne og den indsats blev intensiveret efter Ruslands annektering af Krim i påsken 2014. Her øger Danmark sin indsats betydeligt. 
 
En af de første danskere, der var udsendt til Ukraine var Bo, som har levet et vildt liv med mange missioner bag sig – og han har også været i Ukraine i denne omgang, hvor v havde ham igennem på et mobilforbindelse. 
 
Inden 2014 havde Danmark sendt observatører og politifolk til Ukraine, bl.a. Mogens, der er udsendt på en EU mission, der blev iværksat efter Maidan Revolutionen d. 1. december 2013. En revolution, der opstår mod den forhenværende ukrainske præsident Viktor Janukovitj der erklærer, at han ikke vil underskrive en aftale med EU. Det udløste store demonstrationer og den 1. december 2013 samles 300.000 på Maidan-pladsen – demonstrationer, der først sluttede d. 21. februar 2014, hvor præsidenten udskrev valg.
 

Selve perioden var udgangspunktet for, at EU valgte at sætte ind med en mission, som har den primære opgave at støtte, rådgive og assistere den eksisterende ukrainske administration i omstillingen fra at være en tidligere østeuropæisk republik til et selvstændigt land.

Annekteringen af Krim-halvøen blev også starten på en række internationale indsatser i Ukraine. Her har Danmark bl.a. bidraget med såvel soldater og politifolk. De danske soldater har været udsendt til Ukraine for at være med til at uddanne de ukrainske styrker.
 
Frem til starten af 2022 bidrog Danske soldater til operation Orbital, som med kort varsel blev lukket ned – og som i dag er opstået under nyt navn i et nyt land, men med samme opgave. Nemlig at træne de ukrainske soldater. 

Operation Interflex er en britisk-ledet multinational militæroperation, der har til formål at træne og støtte de ukrainske væbnede styrker. Den startede i juli 2022 og afløste Operation Orbital (2015–2022). Missionen for Operation Interflex er unik, idet den, i modsætning til sin forgænger, gennemføres inden for Storbritanniens grænser og inkluderer støtte fra internationale partnere. 

Dette initiativ er en del af en bredere indsats for at forbedre Ukraines infanteri, efterretningstjeneste og relaterede kapaciteter, især i lyset af landets forsvar mod Ruslands invasion.

Vi mødte Mads, da han netop var kommet hjem fra en udsendelse til England.  Læs det samlede interview med ham her. 

Fælles for alle ovenstående missioner er, at de veteraner, vi har talt med, giver udtryk for, at missionerne i Ukraine og med ukrainerne “giver mening”. 
 

Fire fortællinger fra Ukraine og Danmarks indsatser

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk