fbpx

Politiobservatør

Det er ofte lettere sagt end gjort – at skabe forandringer. Hør Mogens fortælle om mødet med et politivæsen, der stadig slæber rundt på tidligere russiske systemer.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Mogens er en erfaren herre med en lang række udsendelser i bagagen, da han rejser til Ukraine i forbindelse med EU’s mission, der startede op i 2014 efter Maidan revolutionen.

Inden turen til Ukraine har han været vidt omkring – startende på Balkan i starten af 00´erne over en række ture til Afghanistan og senest til Ukraine i 2014 – en tur, han mener var en del mere spændende end de tidligere missioner.

Mogens har bl.a. været leder af Certificerings processen i Republik Srpska. Uddannelsesleder i Srbica (Skenderaj) i Mitrovica. Rådgiver for FN i forbindelse med Politireformen i Afghanistan. Rådgiver og mentor for en general i det Afghanske Indenrigsministerium. Og i 2008 var han rådgiver for EUPOL omkring Politireformen i Afghanistan, hvor han også underviste afghanske politiledere i Lashkar Gah, Helmand.

Men den seneste tur, hvor han var rådgiver og trænere af det ukrainske politi omkring, hvordan de arbejder med nærpoliti og vagtcentraler, blev han dog overrasket.

”Det var utroligt spændende, fordi at dels kom man rundt i hele landet, og man møder jo mange mennesker. Selvom Ukraine jo er et østeuropæisk land, så er der virkelig stor forskel på den østlige del og den vestlige del,”.

Øst og vest – er som nat og dag 

Den østlige del af Ukraine befinder sig i en væbnet konflikt, mens den vestlige del orienterer sig meget mod vesten – og Polen, som den grænser op til. I 2013 og 2014 var der et oprør fra ukrainerne.

Den startede på Maidan-pladsen, da den forhenværende ukrainske præsident Viktor Janukovitj erklærer, at han ikke vil underskrive en aftale med EU. Det udløse store demonstrationer og den 1. december 2013 samles 300.000 på Maidan-pladsen. Demonstrationerne slutter officielt den 21. februar, hvor præsidenten udskriver valg.

Selve perioden var udgangspunktet for, at EU valgte at sætte ind med en mission, som har den primære opgave at støtte, rådgive og assistere den eksisterende ukrainske administration i omstillingen fra at være en tidligere østeuropæisk republik til et selvstændigt land, og som i 2024 forventer at søge optagelse i EU.


Ifølge Mogens er der stadig meget at lære; ”Og deres systemer de kører med dernede. Det relaterer sig meget til de russiske systemer, som de har været oplært med i rigtig mange år. Så det gjaldt jo om at komme ind og se, hvor vi kunne byde ind med nogle ting som kunne gøres anderledes.”

Men det er ofte lettere sagt en gjort, da bureaukratiet ofte står i vejen. Et tydeligt eksempel er en eksplosion af en ammunitionsfabrik. Her så Mogens tydeligt forskellene på den måde, de arbejder på det strategiske operationelle og det taktiske niveau holdt op mod den danske måde.

Du kan høre flere politifortællinger her.

Flere fortællinger fra politiet på mission

Hør de udsendtes fortællinger

Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv. 

Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Modtag fortællingerne på email

Del fortællingen med dit netværk

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk