fbpx

Slikposer

I forbindelse med krisen på Balkan blev der kørt nødhjælp ud til de mange forviste fra de udsatte områder. Men det var utrolig svært at kontrollere, at de, der egentlig havde brug for den, nemlig gamle, syge og fattige, fik fat i den.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Tilbage i 1993 var Jes udsendt med politiet til Bosnien. Det var Jes´ første udsendelse som en del af FNs indsats på Balkan. Han var venligst udlånt af Rigspolitiet og lod sig sende ud.

Hans primære opgaver var hovedsageligt at bistå med og tilse, at de humanitære opgaver, som bl.a. Beredskabsstyrelsen også var med til at løfte området, forløb på bedst mulig vis.

Missionen bød både på grin og gråd – og oplevelser lige fra at blive holdt som gidsel under en evakuering af en såret kollega over tyveriforsøg af hans FN-køretøj en kold nat til at sikre julegodter til 1.400 lokale børn.

Sort børs

Når mange mangler alt og enkelte sidder på det hele, sker der noget i mennesker. De, der sidder på det hele, bliver grådige – og de, der mangler alt, vil gøre næsten hvad som helst for at få fingre i det, de mangler.

I forbindelse med krisen på Balkan blev der kørt nødhjælp ud til de mange forviste fra områderne. Men det var utrolig svært at kontrollere, at de, der egentlig havde brug for den, nemlig gamle, syge og fattige, fik fat i den. Man vurderede på daværende tidspunkt at op mod 80 % af nødhjælpen blev taget af den lokale milits og andre med muskelkraft og magt.

Jes opdagede det hurtigt, men fandt også ud af, at hvis han indrapporterede, at der forsvandt 70-80% til systemet, så ville systemet blot sende 70-80% mindre.

”Men den samme procentdel ville stadigvæk forsvinde til de der. Så dem det ville gå ud over i sidste ende, det var dem der havde behov for det,” fortæller Jes. ”Så det var sådan lidt, hvordan holder man lige den balancegang.”

Og op mod jul ville Jes gerne sikre, at de fattige børn i området kunne få noget godt og hyggeligt til julen. Og i sin tro på, at FN-systemet kunne levere alt, gik han først ad den vej. Men her var der ikke noget at hente – og så snart fandt Jes andre veje.

Hør hele Jes´ fortælling om, hvordan det lykkedes ham at komme godt i mål med at dele slikposer ud til 1.400 børn.

Anden runde

Da Jes var afsted for anden gang var det tilbage i 1998. Her var hans opgave i FNs fredsbevarende mission i Bosnien at bistå det lokale politi med at oprette en politihundeafdeling i Sarajevo, herunder udvikle og uddanne såvel politihunde og politihundeførere. Du kan se hans anden film her.

Selv her 20 år efter er der stadig kontakt mellem de lokale hundeførere fra dengang og de udsendte danske politifolk.

Vil du høre mere fra udsendte politifolk, anbefaler vi dig at høre Gerts ´betjente i brummen´ eller Palle fortælle om ´damen uden pas´.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark 200 nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk