fbpx

Betjente i brummen

40 år uden et ordentligt politi. Så sker forandringerne ikke fra dag til dag. Gert er i Afghanistan for at lave et nyt politi fra bunden. I dyb respekt for især de gamle.

Tekst af Axel Boisen

”Man kan lære meget af afghanerne. De ordner tingene på en helt anden måde end os, men det virker dernede,” siger Gert. Han er udsendt i EU’s politiindsats til Afghanistan, hvor han modtager Police Medal of Honour efter i et år at have været rådgiver for den nationale politiledelse. Landet skal have den lovgivende, dømmende og udøvende magt til at arbejde sammen. For første gang i 40 år. Og her er Gert en central figur. Han tilrettelægger og vejleder i, hvordan man er politimand i et land, der indtil for nyligt var præget af det totale kaos.

”De har meget med mæglinger, som de holder i ældrerådet. Så sidder de gamle i byen og tager stilling til uenigheder, som oftest omkring landjord, land disputes.” Og når en person har gjort noget forkert, så straffer man pragmatisk og sørger for, at folk lærer af det.

”En dag så jeg to betjente, der var smidt i brummen, fordi de var faldet i søvn på vagten. Det ville vi jo aldrig gøre i Danmark, der ville det være endt med en disciplinærsag.”

Verdens værste land
FN oplister hvert år, hvor de bedste leveforhold er i verden. Her er Danmark i Top 5, mens Afghanistan er sidst, hvis man ser bort fra 6-7 afrikanske lande, hvor tørke og epidemier hersker. Landet har været i krig med sig selv siden 1978, russerne har været i krig med det i ti år i 80’erne, og fra 1989 har Taleban været afgørende for landets usikkerhed. Landet er demokratisk set totalt smadret, så for Gert handler det om at gå forsigtigt til værks, når man skal skabe en ordentlig politienhed. Mange af landets indbyggere har aldrig oplevet, at politiet var til for deres skyld, så politiets arbejde handler om at få hverdagen til at fungere.

”Man kan jo ikke udrette mirakler, men hver dag var en god dag, når man var til stede. Der var stor respekt om den danske mission, og der er vi nok anderledes end englænderne og amerikanerne,” siger Gert. ”For vi er jo gæster i deres land og skal respektere deres kultur.” Gert har været i Politiet i mere end 40 år og er efterhånden ved at være en moden herre. Og som udsendt tre gange har han set mere end de fleste. ”Jeg er nok blevet et mere komplekst menneske. Jeg hidser mig ikke op – men holder hellere tilbage i trafikken.”

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Ulla Afghanistan Feltpræst

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk