fbpx

Kemiske våben

Selvom Kasper ikke er i land i Latakia, så sætter det gang i tankerne. Inde på land ser man spor fra kampene og lysspor på himlen, når de forskellige grupperinger slås mod hinanden.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Oprindeligt var Kasper udsendt som en del af Operation Ocean Shield, som var en NATO-mission i Adenbugten med det primære formål at bekæmpe pirater.

Men eftersom der ikke er langt fra Adenbugten til Middelhavet, når ruten går gennem Suez-kanalen og man bliver bedt om at stille, så dukker man op, og Esbern Snare bliver en del af den mission, der kaldes for Operation RECSYR (Removal of Chemical Weapons from Syria)

Støtteskibet Esbern Snare bliver indsat som støtte til de to handelsskibe, der skal fragte Assads kemiske våben ud af Syrien.

Overlevering af kemiske våben

I september 2013 skulle Syriens præsident Bashar Al-Assad officielt være gået med til at udlevere sine kemiske våben til det internationale samfund, og OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) står i spidsen for at sikre de containere, der skal fragtes ud fra havnebyen Latakia i Syrien.

Det er to handelsskibe, et dansk og et norsk, der bliver sendt ind og skal fragte containerne med sennepsgas og andet godt væk fra Syrien ud til et amerikansk skib, hvor de kemiske våben bliver destrueret. Danmark har udover Esbern Snare også sendt medarbejdere fra Told & Skat til at sikre at overgivelsen af de kemiske våben sker forsvarligt.

Selvom Kasper ikke er i land i Latakia, så sætter det gang i tankerne. Inde på land ser man kampene og lysspor på himlen, når de forskellige grupperinger slås mod hinanden.

”Sikkerheden var der helt styr på. Og det var vi ikke bekymret for. Men det var tankevækkende, hvad det er man sejler rundt med. Jeg synes det var enormt spændende. Altså man kommer ud, og man får set så utroligt meget. Man får så mange oplevelser, du ikke kan købe dig til,” afslutter Kasper.

Kort om krigen

Krigen i Syrien har varet siden 2011. Den langstrakte borgerkrig betyder, at store dele af landets største byer som Aleppo, Homs, Raqqa og Ghouta ligger i ruiner, mens mere end halvdelen af landets befolkning er tvunget på flugt.. 

FN’s særlige udsending til Syrien vurderede i 2016, at mere end 400.000 mennesker er blevet dræbt i konflikten. 

Det Arabiske Forår ramte Syrien i foråret 2011. Først med mindre demonstrationer, men d. 15. marts blev en gruppe drenge anholdt for at lave regeringskritisk graffiti på deres skole, og det blev startskuddet, der for alvor fik syrere til at gå på gaden i protest mod præsident Bashar al-Assad og regimet.

Sikkerhedsstyrkerne slog hårdt ned på demonstrationerne og skød med skarpt mod civile demonstranter. Det fik flere og flere syrere til at gå på gaden, og efterhånden blev konflikten stadig mere militariseret og udviklede sig til den humanitære krise, vi har i dag.

Siden borgerkrigens start er en række forskellige lande gået politisk og militært ind i krigen i forskellige alliancer, herunder Danmark.

Islamisk Stat er opstået og har været med til at sende mere end halvdelen af Syriens befolkning på flugt.

På den ene side kæmper Assads militær, og forskellige oprørsgrupper mod hinanden. Samtidig deltager en række andre lande også i konflikten. Iran, Rusland og den shiamuslimske milits Hizbollah fra Libanon kæmper på det syriske regimes side, mens USA står i spidsen for en international koalition, som også Danmark deltager i, og som bekæmper Islamisk Stat og andre islamistiske grupper.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv. 

Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk