fbpx

Damen uden pas

Og afsted gik det med en Hercules fra det svenske luftvåben. Sammen med de få kollegaer der skulle skiftes ud i den måned. ”Vi skiftede jo ud hver måned blandt de 40 politifolk på Cypern. Sådan, at der hele tiden var nye og nogle skulle hjem og omvendt,” forklarer Palle.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Palle gik på pension i 1997 efter tre årtier som politimand og tre udsendelser på international mission, hvor han var ude i perioden fra 1967- 1970.

Udover missionerne har Palle været i udlandet af flere omgange – men dette i regi af sit tidligere arbejde som efterforsker på Rigspolitiets Rejsehold.

Bare i stikord bliver vi helt forpustet, når vi hører Palles historier.

I 1967 til 1968 var opgaven på Cypern at køre konvojkørsel med græske Cyprioter to gange hver dag mellem Nicosia inde i landet og Kyrenia på nordkysten.

Og senere forbindelsesofficer til det canadiske Blackwatch-regiment i Kyrenia og mellem dansk politi og FNs politihovedkvarter. Samtidig med den opgave var han leder af afdelingen for savnede personer på Cypern. I året efter fungerede han som forbindelsesofficer til det tyrkiske politi.

Lejemål blev til venskab for livet

I løbet af de mange opgaver, som Palle har løst, har han været nødsaget til at flytte en del omkring. I 1968 boede han i en lejet villa i Kyrenia med sin familie. Den familie, som de lejede huset af, har været en del af familiens omgangskreds lige siden – en græsk-cypriotisk familie. Og senest i april 2018 deltog Palle i et bryllup hos familien.

Mordforsøg på ærkebiskop og præsident Makarios

En morgen tilbage i slutningen af 60´erne vågnede Palle ved lyden af skud. Ærkebiskop og præsident Makarios blev beskudt, mens han fløj med helikopter over indre Nicosia. Skyderiet kunne tydeligt høres hen over hustagene til Palles balkon. Helikopteren landede på en byggegrund i den gamle del af Nicosias græske del. Og Palle fik vækket kollegaen, der havde vagten og sendte patrulje ud for at tage foto og dokumentere hændelsen.

”Det var et statskupsforsøg. Man prøvede jo på at slå Makarios ihjel, men piloten havde held til at lande helikopteren på byggepladsen inde i den gamle del af Nicosia. Og Makarios slap fuldstændig helskindet fra det,” fortæller Palle. 

Hvorfor tage ud?

Palle er pensioneret vicekriminalkommissær født i 1934, og i 1964 blev det muligt for Politiet at søge om at komme på Cypern. Og i første omgang var det ikke interessant for Palle at tage af sted. Han havde allerede oplevet krigstilstande og bomber i sin barndom, da han voksede op i København og oplevede bombningerne af B&W og en anden gang var Shell-Huset.

Men efter noget tid hørte han kollegaerne fortælle, at de havde det udmærket, når de tog derned. ”Det med det farlige, det var altså så som så, fordi det forlød, at når de skød, så var det oppe i luften, og ikke på hinanden,” forklarer Palle. 

Og afsted gik det med en Hercules fra det svenske luftvåben. Sammen med de få kollegaer der skulle skiftes ud i den måned. ”Vi skiftede jo ud hver måned blandt de 40 politifolk på Cypern. Sådan, at der hele tiden var nye og nogle skulle hjem og omvendt,” forklarer Palle.

De mange ture bød på mange forskellige opgaver, blandt andet landsbypatruljer, hvor man kører ud og sætter sig ned og taler med ham, der nu bestemmer i landsbyen. Og en af opgaverne var at løse et problem, som bestod i tyrkerzonen af Nicosia. Der boede en ældre dame, der var bedstemor og havde et barnebarn i London. Hun ville rigtig gerne besøge sit barnebarn, men kunne ikke komme afsted, fordi hun havde ikke noget pas.

”Nå ja, sagde jeg. Jeg kigger på det. Så jeg kørte ned på den græske side, der hvor de udsteder pas. Det var det hun ikke kunne få. Så sagde jeg, hvorfor kan hun ikke få noget pas?

– Jamen, hun har ikke nogen fødselsattest. 

Hør hele Palles historie i videoen.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk