fbpx

Monitorer

Jesper er sendt til Jaffna i den nordlige del af Sri Lanka. Her er hans opgave sammen med de andre politifolk at tilse, at den fredsaftale, der er indgået mellem De Tamilske Tigere og den srilankanske regering, bliver overholdt.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Jesper er den erfaren mand med mange udsendelser bag sig, da han i 2003 blevet sendt til Sri Lanka på mission. Han er som politimand en del af den norskledet mission SLMM (Sri Lankan Monitoring Mission).

Missionen blev oprettet i 2000 efter anmodning fra den srilankanske regering og De Tamilske Tigere. De havde i overensstemmelse bedt Norge om at stå for fredsforhandlingerne og sikre fredsaftalen mellem De Tamilske Tigre og den srilankanske regering. En aftale, der blev indgået efter godt 20 års borgerkrig.

På trods af gentagne forsøg på at sikre freden mellem de stridende parter, blev borgerkrigen først i 2009 officielt erklæret afsluttet, da det lykkedes den srilankanske regering at bekæmpe de Tamilske Tigre.

Jaffna – Tamilernes højborg

Jesper er sendt til Jaffna i den nordlige del af Sri Lanka. Her er hans opgave sammen med de andre politifolk at tilse, at den fredsaftale, der er indgået mellem De Tamilske Tigere og den srilankanske regering, bliver overholdt.

Men selvom der officielt er indgået en fredsaftale, er det ikke just det, som Jesper oplever i den periode, han er udsendt. Der bliver smuglet våben i stride strømme fra Indien til Sri Lanka, og De Tamilske Tigre er yderst kompetente i forhold til at organisere sig og lave større eller mindre oprør.

En dag er det ved at gå gruelig galt.

Den sidste mission

Jesper sluttede sit missionsliv med en tur til Banda Aceh – hvor Tsunamien havde ramt rigtig hårdt. Den ramte også Sri Lanka med 35.000 døde, men Aceh provinsen var 130.000 døde. Da de kom frem var alt ødelagt.

Han har haft en skøn lærerig tid og er god til engelsk – .og nogen gange har han følt, at han skruede tiden ca. 50 år tilbage, når han gik rundt på i lande, der levede som på hans bedstefars tid.

Del fortællingen med dit netværk

Flere fortællinger

Hør de udsendtes fortællinger

Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv. 

Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk