fbpx

”Den vigtigste opgave, jeg har haft i Forsvaret”

”Du bliver rørt på en måde, du ikke har ventet eller oplevet før. Selv om man prøver at distancere sig, så er det svært at sige farvel efter fem uger. De skal mere eller mindre direkte til fronten, når de kommer tilbage til Ukraine, og du ved, at nogen af dem vil blive skadet eller slået ihjel.” 

Seniorsergent ”Mads” har netop været tre måneder i det nordlige England for at træne rekrutter til det ukrainske forsvar. Det er en opgave, Danmark tager del i under britisk ledelse og sammen med træningshold fra en række andre, vestlige nationer.  

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Peter Skautrup

Et dansk træningshold er på ca. 65 soldater, fortrinsvis befalingsmænd og konstabler, og de har fem uger sammen med ca. 200 ukrainske rekrutter – så skal ukrainerne hjem og mere eller mindre i kamp med det samme.  

”Jeg har været udsendt fire gange før både til Irak og til Afghanistan, men denne opgave har betydet vildt meget både fagligt og personligt. Det har været den vigtigste opgave, jeg har haft i forsvaret,” siger Mads. 

Forsvaret søger bredt ud i værnene efter instruktører: Er der nogen, der har lyst til at deltage? 

Det havde Mads, og ”det var noget nemmere at få familiens accept, end da det drejede sig om Irak og Afghanistan”. 

” Vi var et sammensat hold, fra alle tre værn, faste tjenestegørende, reservepersonel, fra helt unge soldater til de meget erfarne soldater, men alle med samme mål, de skal have den bedste uddannelse vi kan give dem på de fem uger, vi har at gøre med.” 

Det blev også for Mads en tur tilbage til den basale soldatertid. Da han meldte sig, var han ansat i en af Forsvarets ”styrelser”. 

”Jeg var ikke helt skarp på at bruge et kogekar og bygge en bivuak, når vi skulle overnatte i terrænet sammen med rekrutterne, men vi havde en del temmelig dygtige konstabler med på holdet, så de fik mig hurtigt op på beatet igen.” 

Mads har i mange af sine år i Hæren uddannet hundredvis af danske værnepligtige og konstabler, og selv om mange af dem skulle til brændpunkter som Irak og Afghanistan, var det træningen af ukrainerne noget helt specielt.  

For de fleste skal direkte i krig, når de kommer hjem. 

”Nogle gange gør de det. De tager direkte afsted.  De har lige et par dage, hvor de skal ind i en ny enhed, og så tager de videre.  Det er også det, der gør opgaven så vigtig. Det er det tætteste, man kommer på at komme til fronten uden selv at skulle være der.” 

Den danske rekrutuddannelse, f.eks. ”Hærens basisuddannelse”, strækker sig over fire måneder. I Nordengland skulle træningen af ukrainerne gennemføres på fem uger. 

”De skal jo have så meget af den uddannelse, vi kan proppe i dem på fem uger. Det er en stejl læringskurve.” 

De basale og vigtigste færdigheder, som de fem uger skulle give soldaterne, opsummerer Mads således: ”De har et gevær, de kan bruge det, og de kan lappe hinanden sammen.  Og de kan passe på hinanden i felten. Se miner og overleve på kamppladsen. Det er helt grundlæggende militærtjeneste, hvor man kan sige, vi har fjernet alt overflødigt.” 

I den britisk ledede mission har man valgt udelukkende at våbentræne på ”AK-familien” – hvor det mest kendte gevær er AK47. 

Vis og forklar 

Nogle af ukrainerne kan lidt eller noget engelsk, men langt fra alle, så undervisningen foregik med brug af tolke. 

”Vi havde et rigtig godt samarbejde med vores ukrainske tolke, og den ydmyghed, de havde for vores indsats, var meget rørende, og smittede positivt af på vores arbejde.” 

Men tolkning tager tid, og den var knap. 

”Halvdelen af undervisningstiden kan gå tabt, hvis man skal have en tolk til at oversætte alt, så jeg har endnu mere set vigtigheden i princippet ”vis og forklar”, siger Mads. 

”Fordi man er begrænset af en tolk, når vi uddanner.  Jeg kan ikke bare gå rundt og rette, råde og vejlede, for jeg skal have en tolk med hele tiden.  Det vil sige, at det tager enormt lang tid at undervise. ” 

Princippet i vis-og-forklar er, at de danske instruktører fysisk går foran eller sammen med ukrainerne og viser, hvordan bevægelse i terrænet, brug af våben osv. gøres korrekt. 

”Så hvis man har mulighed for at vise med fire danske soldater først: Det her skal I gøre. Vi siger: Kig ud – og så kan man forklare det trinvis bagefter. Det gav dem bare en større forståelse af, hvad de skulle. Det gør det også med danske soldater.” 

De ukrainske rekrutter har et stort aldersspænd. Fra 18-20-årige til folk i 50-års alderen. Der var også store spring i erfaringsniveauet, for nogen havde tidligere været i kamp. 

”Ikke størstedelen, men nogen havde enten en soldatermæssig baggrund, eller havde haft en eller anden form for krigstjeneste før. De ser jo ikke krigen nu, som om den lige er startet i 2022. 

For dem begyndte krigen 2014.  Og det gør de ikke meget ud af at fortælle, men hvis vi siger ’et år i krig’, så vil de sige, at det har været i gang i otte år.” 

Det fører til ”vildt meget motivation.” 

”Topmotivation. Ja, 100%. Den grundlæggende motivation har de for at skulle tilbage og gøre alt hvad der står i deres magt for at vinde den krig.” 

”De har en sag at gå afsted med.  De stiller ikke spørgsmålstegn ved det, vi står og fortæller dem.  Hvis vi beder dem om at grave, så graver de.  Og hvis vi så beder dem om at flytte hullet, så gør de bare det.  Ja, okay. Og hvis de skal kravle i mudder, med snotten helt nede i mudderet, så gør de det.  Der er altså ikke så meget brok der.  For de har en anden motivation.” 

”Jeg tror, det de stillede flest spørgsmålstegn til, det var hvornår de fik lov til at ryge.” 

– Ryger de meget?   

”Ja, det gør de.  Rigtig meget. Hvis man kunne lokke med en rygepause, når der skulle graves et hul, så gik det hurtigere.”  

 

Må ikke blive for tætte 

På de tre måneders udstationering i Nordengland når et hold danske instruktører at bygge to hold ukrainske soldater op til indsatsen mod russerne. Men trods den nære kontakt under de intense og komprimerede uddannelsesforløb, skal man undgå at blive venner f.eks. via sociale medier. 

Både af sikkerheds- og af følelsesmæssige årsager. 

”Men når jeg ser billeder fra Ukraine, kan jeg ikke lade være med at kigge efter, om der skulle være et kendt ansigt imellem,” siger Mads. 

”Det at vide, at den soldat, man er i gang med at uddanne, inden for ganske kort tid skal tilbage og kæmpe for sit land, og bruge de grundlæggende principper, som vi lige har lært dem. Det betyder bare at man selv kan bide rigtig meget i sig, om det er vejret, egne forhold eller tidspunktet på dagen. 

Vi står så tæt på fronten, som vi kan, uden selv at være der, og når vi siger farvel til holdet efter fem uger, så er det med en viden om, at vi ikke kommer til at se dem igen. Selv om vi ikke bliver personlige med ukrainerne, så skal man være følelseskold, hvis man ikke bliver rørt, når man sender et hold afsted. 

 

Oplev flere FN fortællinger

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk