fbpx

Operation UNIFIER

Danske soldater deltager også i 2023 i træningen af ukrainske soldater. Grundet krigen i Ukraine blev den træning, som Danmark har bidraget til siden 2015, trukket ud og flyttet til England. I dag er godt og vel 130 danske soldater aktive i træningen af de ukrainske soldater, som foregår på en militærbase i Catterick i England. 

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina H. Salquist

NATO har samarbejdet med Ukraine siden 1990’erne. Samarbejdet blev intensiveret i 2014 efter Ruslands ulovlige annektering af Krim og landets støtte til de selvudnævnte udbryderrepublikker i Donbas-regionen.

Siden 2015 har danske soldater bidraget med at træne ukrainske soldater. Indtil starten af 2022 fandt træningen sted i Ukraine under navnet Operation Orbital, hvor danske soldater bidrog til den engelsk-ledet operation. I dag er både operation Unifier og Orbital flyttet til England.

Basale soldaterfærdigheder

Danmark er et af flere lande, der bidrager til træningsmissionen Unifier, hvor det engelske forsvar har hovedansvaret. Formålet med træningen er at uddanne ukrainske styrker i blandt andet kamp- og overlevelsesteknikker, men også helt grundlæggende militærtræning, da flere af de ukrainere, der kommer til England ikke har den fjerneste anelse om, hvad det vil sige at være soldat. 

Men de har hjertet på rette sted og vil kæmpe for deres fædreland. 

Formålet med Operation Unifier er at træne de ukrainske styrker (og frivillige) i basale soldaterfærdigheder som sanitetstræning og skydefærdigheder.

Der har været flere ude og kritisere træningen af de ukrainske soldater i England, da man mente, at det ville kunne eskalere konflikten i Ukraine og føre til en optrapning af spændingerne mellem Rusland og Vesten. Andre taler dog for, at træningen fortsat er en vigtig måde at støtte Ukraine på. Og indtil videre ser det ud til, at det ikke for bidragslandene har haft betydelige sikkerhedsmæssige udfordringer. 

Erfaringen viser, at den træning, som de ukrainske styrker, har modtaget, virker. 

Før invasionen d. 24. februar 2022

Formålet med den tidligere træning var at støtte Ukraine i dets kamp mod prorussiske separatister i den østlige del af landet og i den forbindelse bidrog Danmark bl.a. også med politifolk i forbindelse med EU’s mission, der startede op i 2014 efter Maidan revolutionen.

Umiddelbart efter invasionen af Ukraine den 24. februar 2022 mødte vi Felix Ebbestad, daværende militærattaché, på et hotel i Polen, hvor de ansatte fra den danske ambassade i Ukraine var blevet evakueret til. 

Samtidig sendte Beredskabsstyrelsen nødhjælp afsted i form at ambulancer, tæpper og andet nødvendigt redningsmateriel hjemme fra Danmark. Det skete allerede den 25. februar. 

Siden er der sket rigtig meget og selvom vi ikke hører om den danske indsats hver dag, så bidrager Danmark hver dag til Ukraine. 

Uanset synspunktet er træningen af ukrainske soldater et eksempel på Danmarks og Storbritanniens fælles engagement i at fremme fred og sikkerhed i Europa og globalt.

Hvem og hvad?

Danske instruktører, rådgivere, officerer og tolke har bistået og bistår i dag med enkeltmandsuddannelse og rådgivning på reform- og uddannelsesområdet. 
Ukrainske officerer, befalingsmænd og menige har modtaget undervisning i alt fra førstehjælp, instruktørvirke og specialstyrkeuddannelse til bekæmpelse af korruption og implementering af NATO-standarder i stabsarbejde.

 

Den danske forsvarschef på besøg hos træningsmissionen i UK, hvor danske soldater siden midten af 2022 har undervist ukrainske styrker.

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Jan det første hold

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk