fbpx

Træneren: Det vigtigste er bare at være menneske

Christian Blom er Invictus Games holdets svømmetræner. Han er officer, sportschef for et militært landshold og tidligere konkurrencesvømmer. Men hans vigtigste egenskab i Invictus Games sammenhæng er egentligt blot at være et menneske.  

Del fortællingen med dit netværk
Christian Blom coacher en af sine svømmere. Det er ikke en forudsætning for at deltage, at man har erfaring med sportsgrenene i forvejen. I sportsgrene som svømning bruger træner derfor meget tid på lære deltagerne den rigtige teknik. Foto: Anders V. Fridberg

Tekst af Anders V. Friberg, Invictus Games Team Denmark

Trænere og ledere i staben omkring danske Invictus Games kommer med mange forskellige baggrunde. Nogle er med i kraft af deres job i Forsvaret, andre fordi de har dyrket idræt på højt niveau eller har erfaring som trænere eller ledere i en af de sportsgrene, der er på programmet ved Invictus Games. Svømmetræner Christian Blom kan som officer i Operations Support Wing, sportschef for landsholdet i flyfemkamp og tidligere konkurrencesvømmer sætte kryds i alle kasserne.  

”Jeg er stolt over, at jeg blev spurgt, om jeg ville være svømmetræner for holdet her, og jeg føler mig privilegeret og stolt over at være en del af teamet samt at bidrage med det, som nu jeg kan,” siger Christian Blom og fortsætter: 

”Jeg har altid syntes, at det er voldsomt inspirerende at være med til at udvikle mennesker. Det er både igennem svømningen, ledelse og her i Invictus Games programmet igennem den personlige udvikling for de her veteraner, der har nogle ting, som de virkelig kæmper med.” 

Christian Blom blev en del af det danske Invictus Games program i det meget lange forløb frem mod Invictus Games i Haag, der på grund af corona blev udskudt fra 2020 til 2022.  

”Da jeg fik tilbuddet tænkte jeg, at jeg skulle være svømmetræner som i en almindelig klub og give noget af det svømmefaglige videre, som jeg virkelig selv har brændt for. Men jeg fandt med tiden ud af, at det slet ikke er det, det handler om. Sporten er naturligvis vigtig, men den er en ramme. Det er den personlige udvikling, der er det primære formål,” fastslår træneren. 

”Sammen med de andre trænere og ledere har jeg talt om, hvad vores rolle er som en del af staben i Invictus Games programmet. Vi er dygtige inden for hver vores felt, men det vigtigste er egentligt bare at være et menneske blandt andre mennesker og at støtte hinanden i livet og igennem de små og store udfordringer, som man kan have,” siger Christian Blom videre.  

Lyt til Kaspers historie og hør ham fortælle om sin vej fra sygesengen til Invictus Games. 

Altid til rådighed for en snak 

Som svømmetræner ser Christian Blom kun sine atleter ved fem træningssamlinger, hvor hele holdet er samlet i Vejen Idrætscenter. Her er der svømning på programmet flere gange om dagen i de forlængede weekender. Men svømmerne deltager også i andre idrætsgrene, så det er begrænset, hvor meget Christian ser sine svømmere i vandet. Deres primære træning ligger i perioderne mellem samlingerne, hvor de træner alene eller som medlemmer af en svømmeklub.  

”Det er den største udfordring. Der kan vi ikke være omkring dem som på samlingerne og støtte dem, hvis de har nedture eller perioder, hvor træningen ikke kører. Men jeg laver programmer til dem, og jeg står altid til rådighed for en snak både omkring svømningen og om livet i det hele taget. Det er igen det her med bare at være et menneske og en person, som de kan kontakte,” siger Christian. 

Pårørende, deltagere der ikke selv er i konkurrence og staben bakker op ved konkurrencerne vedInvictus Games i Haag i 2022. Stemningen ved konkurrencerne er vild - og kan være en udfordring for deltagere med PTSD. Foto: Anders V. Fridberg

Vi aktiverede hele holdet 

At opgaven som svømmetræner ikke primært handler om, at få svømmerne til at bevæge sig hurtigt gennem vandet oplevede Christian ved Invictus Games i Haag i foråret 2022. Her var en af svømmerne på holdet en veteran, der som et led i sin personlige udvikling ville gøre op med den skræk for vand, der havde påvirket ham, siden han som ung var ved at drukne. Deltageren havde i forløbet frem mod legene lært at være i vandet, og han havde trænet godt. Men under træningen i Haag dagen inden svømmekonkurrencerne havde han igen en dårlig oplevelse, som gjorde ham ekstremt nervøs for at skulle i vandet. 

”Der gjorde vi brug af hele det fantastiske hold, og vi fik aktiveret nogle mennesker, der kunne støtte ham. Der var en, der tog sig af ham i bussen på vej til svømmehallen, og hele holdet var ekstra opmærksomme på ham og støttede ham. Og han fik en kanonoplevelse, fordi vi havde lagt en plan for, hvordan vi kunne bakke ham bedst muligt op,” siger Christian og fortsætter: 

”Efter konkurrencen skrev jeg på mine sociale medier, at jeg i mit liv med svømning aldrig havde været til et svømmestævne, hvor de sportslige præstationer havde betydet så lidt i så store personlige øjeblikke. At se de her mennesker, der har kæmpet frem mod at gennemføre en distance eller en disciplin og nå i mål med det. Det er det, som Invictus Games handler om, og det var ekstremt bevægende.” 

Svømmetræner Christian Blom i svømmehallen i Vejen Idrætscenter, hvor alle træningssamlinger finder sted. Foto: Anders V. Fridberg

Oplev flere aktuelle fortællinger

kvinder i krig

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk