fbpx

Kvindernes internationale kampdag

I anledning af kvinderens internationale kampdag d. 8. marts har vi sammen med foreningen Kvindelige Veteraner lavet en række hilsner fra kvinder, der har været udsendt på mission. 

Del fortællingen med dit netværk
Tekst: Ann-Christina Salquist
 

Siden 1962 har danske kvinder haft mulighed for at blive soldat i hæren. Fra 1970’erne kunne kvinderne blive ansat på kontrakt, og i 1974 begyndte de første kvinder på officersskolen, bl.a. Anne Bill, som du kan møde i videoen herunder. Dengang måtte de ikke få stillinger, hvor der var mulighed forat indgå i  direkte kamphandlinger. 

Det blev ændret i 1988, så kvinder kunne indgå i både kamphandlinger og -funktioner. Og med i starten af 1990´erne blev de første kvinder sendt afsted på international mission. – og enkelte af dem indgik i nogle af de kamphandlinger, der fandt sted. 

Der er i alt døde fire kvinder i international tjeneste. Der er faldet en dansk kvindelig soldat i kamp. Hun faldt i Afghanistan. Derudover er en dansk kvinde udsendt af Udenrigsministeriet som ´reporting officer´ ved EUs politikommission i Kabul blevet dræbt ved et terrorangreb. En tredje kvinde omkom på Balkan og en fjerde udsendt politikvinde er død under udsendelse på Vestbredden. 

På forsvarshistorien.dk kan læse meget mere om temaet kvindernes vej ind i forsvaret. 

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk