fbpx

Operation Orbital

Operation Orbital er navnet på en britisk militæroperation for at træne og støtte Ukraines væbnede styrker. Den blev lanceret i 2015 som reaktion på den russiske annektering af Krim i 2014. Vi har mødt den danske forsvarsattache Felix Ebbestad i Ukraine til en snak om såvel krigen i Ukraine og operation Orbital. 

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina Salquist

Danmark har bidraget til missionen en lille antal danskere siden 2015. Du kan høre den danske forsvarsattache i Ukraine, Felix Ebbestad, forklare mere om missionen i videoen. Grundet situationen i Ukraine blev den kort forinden den 24. februar 2022 lukket ned. 

I dag kæmper de ukrainske styrker mod Rusland. (22. april 2022)

Siden starten af 1990’erne har NATO samarbejdet med Ukraine og i 2014 blev samarbejdet blev intensiveret. I denne periode har det danske forsvar og NATO støttet Ukraine med bl.a. at uddanne personel, indføre en nogle standarder, der passer i forhold til NATO og meget mere. Det danske forsvar har siden 2016 været aktive i Operation Orbital men støtten til Ukraine ændrede væsentligt karakter, da krigen kom. I øjeblikket er der primær fokus på at donere det nødvendige materiel til de kæmpende styrker. 

Før invasionen var udsendte fra forsvaret med til at løse en række kerneopgaver i forbindelse med uddanne og udvikle de ukrainske styrker. Det betyder i praksis, at Danmark har sendt danske instruktører, rådgivere, officerer og tolke, der har støttet med at uddanne “enkelt mand” og rådgive på reform- og uddannelsesområdet. 

Rådgivningen er sket i rammen af canadiskledede Operation Unifier og den mere taktiske træning er sket i rammen af den britiskledede Operation Orbital. Noget af det, som Danmark bidrager med, er at undervise i gældende NATO-standarder for stabsarbejde, i basal førstehjælp, grundlæggende militær træning og uddannelse af specialstyrker. Den nuværende situation (22. april 2022) er, at Danmark stadig støtter Ukraine og NATO’s forstærkede tilstedeværelse i regionen, f.eks. har forsvarets doneret panserværnsvåben, sikkerhedsudrustning, førstehjælpsudstyr og et mobilhospital. 

Danske instruktører, rådgivere og tolke står klar til at genoptage arbejdet, når det igen bliver muligt i Ukraine.

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Flere fortællinger

PTSD

”Jeg var sikker på, jeg skulle dø af det her. Jeg var utrolig sårbar,” fortæller Michael om at få konstateret PTSD efter at have været udsendt fem gange.

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk