fbpx

NATO 74 år

D. 4. april 1949 underskrev den danske udenrigsminister Gustav Rasmussen Atlantpagten i Washington. Underskriften førte Danmark ind i NATO og satte et endegyldigt punktum for den neutralitetspolitik, som Danmark havde ført i næsten 100 år.

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina Salquist

Danmarks engagement i NATO strækker sig tilbage til oprettelsen af alliancen i 1949. Umiddelbart efter Anden Verdenskrig havde Danmark egentlig håbet på at kunne vende tilbage til at være neutrale. Men I februar 1948 tog kommunisterne i Tjekkoslovakiet magten ved et statskup med sovjetisk hjælp. 

Det førte til den såkaldte  ’Påskekrise i Danmark, hvor man frygtede en sovjetisk invasion og kommunistiske kupforsøg på dansk jord. 

Forsvaret blev sat i alarmberedskab, og hjemmeværnsforeninger patruljerede på udkig efter sovjetiske faldskærmssoldater i Dyrehaven. men  i årene var Danmark bekymret for sin sikkerhed og ønskede at blive en del af en stærkere forsvarsalliance. 

Så i 1949 rejste den danske udenrigsminister Gustav Rasmussen til Washington og underskrev Atlant-pagten. 

Danmark blandt de stiftende lande

Danmark blev en af de 12 stiftende medlemmer af NATO og har siden spillet en vigtig rolle i alliancen. I begyndelsen af 1950’erne bidrog Danmark med tropper til NATO’s forsvar af Vesttyskland, og i 1952 blev det danske luftvåben en del af NATO’s Integrated Air Defense System.

Under Den Kolde Krig havde Danmark en strategisk placering som en del af NATO’s nordlige flanke, og derfor var landet en vigtig base for amerikanske og andre NATO-allierede styrker.

Efter Murens Fald

Efter Murens Fald i 1989 og afslutningen på Den Kolde Krig fortsatte Danmark den tætte tilknytning til NATO, og som du sikkert allerede ved, har Danmark været en aktiv deltager i mange af Alliancens missioner. Danmark har bidraget med tropper til NATO-missioner i på Balkan, Kosovo, Afghanistan og Irak, Libyen – og i dag bidrager Danmark med soldater i både Estland og Letland. 

I 2014 besluttede Danmark at øge sit bidrag til NATO’s kollektive forsvar og forpligtede sig til at øge sit forsvarsbudget til 2% af BNP. Danmark har også været aktiv i NATO’s arbejde med at håndtere trusler fra Rusland og har støttet NATO’s tilstedeværelse i de baltiske lande.

I dag er Danmark fortsat en vigtig partner i NATO og har bidraget med tropper og ressourcer til NATO missioner og øvelser rundt omkring i verden. Danmark har også været en stærk fortaler for NATO’s rolle i at styrke det transatlantiske bånd og sikre sikkerheden i Europa.

Oplev flere fortællinger

Christian Udsendt Af Danmark

Må jeg skyde?

Må jeg skyde? ”Thomas ryger i den ene helikopter med fotografen, og jeg ryger i den anden helikopter. Og vi er så forbundet med nogle headsets,

Danskerheld

”De har en dansk rem til deres gevær, og der er ikke sket noget. Så bliver det en tro, at der var noget, der hedder danskerheld,” forklarer Daniel.

Soldaternes frirum

”Voksne mennesker sidder og smågræde over en kunstnerisk oplevelse. Fantastisk,” siger Per, der har stået for feltunderholdningen over to årtier.

Hold dig i live

Lotte er kaptajn i Kabul og lærer, at vores problemer i Danmark er få og små. Det er farligt at være afghaner og livsfarligt at samarbejde med NATO.

Congo

Man må aldrig pege på en neger. Effekten af det, oplever Per en dag, hvor han kommer i konflikt med en gruppe lokale mekanikere.

Når soldaten falder

Når soldaten falder I dag for 21 år siden oplever Danmark de første store tab i Afghanistan. Tre danske soldater bliver dræbt ved en eksplosionsulykke

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk