fbpx

Døde i armene på mig

På trods af at Henriks opgave er at lindre og forebygge belastningsskader, så bliver han ekstra hænder i infirmeriet (skadestuen). Så når der kommer flere tilskadekomne ind på en gang, og lægerne og sygeplejerskerne ikke kan klare det selv, må han agere de ekstra hænder.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Henrik er oprindeligt uddannet fysioterapeut og har ikke nogen træning eller kendskab i hverken at være læge eller soldat.

Så da Henrik lander i Afghanistan i Camp Price åbner der sig en ny virkelighed for ham.

Efter 2006, hvor de danske soldater for alvor begyndte at gå patruljer i Afghanistan og grundet trusselsniveauet var nødsaget til at bære en forholdsvis tung udrustning, oplevede forsvaret en stor stigning i antallet af belastningsskader blandt de udsendte soldater.

Og på forsøgsbasis indledte forsvaret et samarbejde med en række fysioterapeuter, som skulle kortlægge, hvordan missionen påvirker soldaternes fysik og samtidig tage sig af soldaternes skader.

Henrik var en af dem, der var med helt fra starten af og var ude på såvel ISAF hold 7, hold 8 og hold 9.

Resultaterne var gode, og man besluttede i 2010 at gøre ordningen permanent og fastansætte en række fysioterapeuter, som på skift skulle være i lejren, hvor de fleste danske soldater boede, så de kunne få den nødvendige træning og behandling.

Det var første gang i forsvarets historie, at der blev fastansat fysioterapeuter – og de er der stadig og har løbende være med til at justere de militære fysiske træning, så soldaterne for den styrke, der matcher de fysiske og klimatiske vilkår, som er i missionsområder.

Døden kommer tæt på  

Da Henrik kommer ud har han på ingen måder forestillet sig, at han skulle stå med døden i armene eller se krigens rædsler så tæt på, men virkeligheden er en anden.

På trods af, at Henriks opgave er at lindre og forebygge belastningsskader, så bliver han ekstra hænder i infirmeriet (skadestuen). Så når der kommer flere ind på en gang, og lægerne og sygeplejerskerne ikke kan klare det selv, så agerer han de ekstra hænder.

Og en aften kommer døden helt tæt på.

Hør Henriks rørende fortælling om den lille afghanske dreng.

Del fortællingen med dit netværk

Flere fortællinger

Hør de udsendtes fortællinger

Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv. 

Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk