fbpx

10 års indsats i Mali er slut

MINUSMA blev etableret i 2013 for at bistå med at stabilisere situationen i Mali efter en betydelig konflikt, der involverede ekstremistiske grupper og et oprør fra forskellige etniske grupper.

Missionens primære mål har været at sikre fred, beskytte civilbefolkningen og fremme politisk dialog og forsoning i landet.

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina Salquist

Danmark har været en aktiv deltager og bidragsyder til FNs mission MINUSMA og har ydet betydelige bidrag til missionens succes. Siden 2013 har Danmark blandt andet stillet militære helikoptere, specialstyrker og personel til rådighed for missionen. Disse bidrag har været afgørende for at styrke MINUSMA’s evne til at gennemføre effektive sikkerhedsoperationer og yde nødhjælp til lokale samfund.

I løbet af de senere år har vi været så heldige at kunne møde nogle af de danskere, der har været udsendt af Danmark til missionen i Mali, men også som en del af Operation Barkhane i Sahelregionen. 

Du kan høre interviewet med Michael Lollesgaard her, hvor vi bl.a. kommer ind på FN og hele hans rolle som chef for MINUSMA, derudover kan du møde Lotte, der ad flere omgange har været udsendt som flyverpræst med det danske helikopterbidrag, som var udsendt som en del af Operation Barkhane – og sidst, men ikke mindst Lars, der under sin udsendelse oplever det ” skizofreni” det er at sidde trygt inde i lejren velvidende, at de lokale udenfor porten risikerer voldtægt, overfald og en drabelig død. 

De danske bidrag

De første danske bidrag blev sendt afsted allerede i 2014. Gennem årene har Danmark bidraget med en lang række forskellige indsatser i såvel Mali, men også i Sahelregionen som en del af Operation Barkhane. Formålet med hele MINUSMA missionen har været af bekæmpe terrorisme og sikre stabilitet i Europas nærområde.

Baggrund for indsatsen var den væbnede interne konflikt mellem regeringen og nomadiske oprørsgrupper, herunder islamistiske terrorgrupper.

I 2013 anmoder Malis regering FN om støtte og der bliver forhandlet en våbenhvile på plads – en våbenhvile, som FN har til opgave at sikre sig bliver overholdt – men våbenhvilen bliver gentagne gange brudt. Og nu (juli 2023) har FN besluttet sig for at trække deres styrker ud af landet. Hvordan landet så klarer situationen med de islamistiske oprørsgrupper må tiden vise. 

Den danske indsats

Danmark har igennem tiden bidraget til tryghed og sikkerhed for borgerne i Mali og Sahelregionen. Dette både gennem internationale militære indsatser samt udviklingsbistand fra freds- og stabiliseringsfonden. En del af det danske bidrag har været fly og helikopter. 

Ad tre omgange har Danmark stillet et C-130J-transportfly til rådighed for missionen (2014, 2017 og 2019/2020). I 2016 var et dansk specialoperationsstyrkebidrag en del af en nederlandsk enhed i Gao-regionen i Mali. 

Derudover var generalmajor Michael Lollesgaard styrkechef for MINUSMA i perioden marts 2015 til december 2016. 

Ligeledes har vi haft både helikopterbidrag, herculesbidrag samt enkeltpersoner udsendt til Mali og Sahelregionen i løbet af den 10-årige periode. 

Og så var der lige en meget kort indsats tilbage i januar 2022, hvor de danske styrker bliver trukket hjem fra Mali efter kun 10 dage. Bidraget bestod af ca. 105 personer. Et specialstyrkebidrag, nogle stabsofficerer, et kirurghold og et nationalt støtteelement. 

Oplev flere FN fortællinger

Kampene i Congo
Mogens Udsendt Af Danmark

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk