fbpx

Taget som gidsel

Tilbage i 1995 har FN rigtig mange soldater på Balkan. Rico er én af dem, der befinder sig i Kroatien, hvor han bliver begrænset i sin frihed, da en gruppe guerillasoldater tager ham til fange. 

Tekst af Ann-Christina Salquist

Rico har en lang karriere bag sig i Hæren. Han er uddannet tilbage i 1990´erne hos det hedengangne NJAR (Nørre Jydske Artilleri Regiment)  og har siden været hos Bornholms Værn til i dag, hvor han er en del af opklaringsbataljonen.

Den lange karriere har bragt Rico rundt om i verden. Han har blandt andet været udsendt to gange til Balkan, som en del af UNPROFOR hold 5 (1994) og hold 7 (1995) samt EMU KFOR (2000). Derudover har han været forbi Irak på hold 2, FNs mission i Sudan og en tur til Afghanistan. 

Og i en alder af tyve år, står Rico på sin første udsendelse under FN-mandat og bliver truet til at smide våbnene – eller blive skudt. Så han og de andre på observationsposten vælger at overgive sig og bliver taget som gidsel. 

Flere fortællinger

Oplevelser i bagagen

Jette er udsendt til Balkan som ung kaptajn, hvor hun er en del af efterretningssektionen. Det fører både gode og skelsættende oplevelser med sig.

Læs mere »

Der var ondt

En dag vælter en fuld serber rundt inde i Ingenmandsland. Danskerne er fanget i midten mellem serbere og kroatere, der alle peger deres våben ind mod Mads og den fulde serber. Et scenarie, der kun kan gå galt…

Læs mere »

I Ingenmandsland

En dag vælter en fuld serber rundt inde i Ingenmandsland. Danskerne er fanget i midten mellem serbere og kroatere, der alle peger deres våben ind mod Mads og den fulde serber. Et scenarie, der kun kan gå galt…

Læs mere »

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Flere fortællinger

Profil af Mads

Fra krig til civil

”Jeg er jo summen af alle de oplevelser, jeg har haft igennem hele mit liv,” forklarer Mads, ”og det har bragt mig dér, hvor jeg er nu. Og her hvor jeg sidder nu i dag, det ville jeg ikke bytte for noget som helst”.

Læs mere »

Stallone igen

”Vi har jo ingen tradition for at sende nogle af vores døde soldater hjem,” siger Allan, der udsendes som 53-årig på Hold 4, hvor flere kolleger falder i kamp.

Læs mere »

Altid oversergent

”Har du skudt nogen? Har du PTSD? Det er de to gennemgående spørgsmål til veteraner,” siger Jesper, der gerne vil fortælle danskerne, hvad de udsendte laver.

Læs mere »

Lig i floden

”Der kom altid lig, når de havde lavet etniske udrensninger,” fortæller Hans-Henrik om sin udsendelse til Kroaten på hold 1 og 2.

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk