fbpx

Vejsidebomben

’’Jeg er ikke i tvivl om, at det at stå på kanten af liv og død er med til at definere dig som menneske,’’ siger Michael, der blev hårdt fysisk såret i Afghanistan i 2009, da hans kampvogn kørte på en improviseret sprængladning.

Tekst af Marie Tanggaard

Som sygehjælper i mekaniseret infanteri på ISAF8, var Michael behandler på sårede og dødeligt sårede soldater. En dag, blev det ham selv, der havde brug for hjælp, da han i sin kampvogn bliver kastet op i loftet og presset sammen af trykket fra den sprængladning, de kører på. Michael fik store skader på blandt andet rygsøjlen.

’’De første to sekunder, er jeg egentlig ikke klar over, at der er sket noget. Alt støvet inde i bilen rejser sig op. Der går to eller måske tre sekunder før, at jeg finder ud af, at der er et eller andet galt.”

Michael får åbnet sin sele og vælter ned på gulvet. Han føler, at der er ild i hans ryg og ben. Han bliver bragt på felthospitalet, hvor han er noget tid, inden han bliver fløjet hjem til Danmark. I dag lever han med konstante smerter i ryggen og er blevet et par centimeter kortere. Trods det at hans fysiske formåen er blevet mindre, er han meget bevidst om at leve sit liv fuldt ud og prøve at gøre de ting, han ville have gjort, hvis han ikke var blevet skadet. Han får det godt af at udfordre og afprøve sig selv fysisk og teste sit vovemod.

Søgte om hjælp

Da Michael havde været udsendt i knap to måneder, mistede de den første mand. Michael var behandler på ham, og oplevelsen tog hårdt på ham.

’’Det sad i lang tid i mig, og jeg valgte også at søge om hjælp, da jeg kom hjem for at få det bearbejdet, fordi det var så barsk en oplevelse.’’

Afprøve sit håndværk

Da Michael havde været soldat nogle år, ville han gerne udsendes, fordi han have lyst til at afprøve det håndværk, som han havde gået og øvet sig i. Han sammenligner ønsket om at udsendes med en fodboldspiller, der gerne vil spille kamp. ’’Som soldat er det ikke sjovt at træne til at være soldat og aldrig blive udsendt,’’ mener Michael.

Han kan lide arbejdet som soldat, blandt andet fordi man hele tiden skal yde sit allerbedste.

’’Dels er du afsted for at gøre en forskel – dels for at få en oplevelse. Man er nødt til at være dygtig hele tiden. Hvis du laver en fejl, kan det have den yderste konsekvens: Døden.’’

Hør også Richard fortælle om at professionelle soldater træner til de aldrig laver fejl.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

profil af Anders, soldat

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk