fbpx

Repatrieret… Det betyder egentlig i al sin enkelthed “at vende tilbage til sit fædreland”, men når det bliver brugt om udsendte soldater, der bliver sendt hjem fra mission før tid, kommer det ofte til at klinge noget mere hult. De vender tilbage til fædrelandet, men også med en følelse af skyld og skam.

Tekst af Ann-Christina Salquist

At blive repatrieret er hårdt – og især, når man selv skal træffe beslutningen om at rejse hjem fra en mission. Al forskning viser, at de soldater, der bliver repatrieret – kommer hjem før tid – uanset årsag har større risiko for at udvikle varige psykiske efterreaktioner. 

Det er ingen hemmelighed, at Per har PTSD. Han var indtil for år tilbage manden, der var ovenpå med damer, druk og en fed tid i forsvaret. Men udsendelsen til Afghanistan ISAF hold 2 gav Per nogle hak i tuden, som han ikke kunne få til at hele. 

I årene mellem ISAF hold 2 og ISAF hold 8, hvor Per tog afsted igen, var fortidens spøgelser til at holde på afstand, men da han igen havde Afghanistans støv under støvlerne kom det hele tilbage – og han kunne mærke, at han blev nødt til træffe en beslutning. 

En beslutning om at blive repatrieret – en beslutning om at svigte sine gutter – en beslutning om at rejse hjem og se sig selv blive erklæret ´varigt uegnet til tjeneste´ og dermed også modtage en fyreseddel og se alt det, som han havde kært og kæmpet for forsvinde ud i horisonten. 

I dagens fortælling hører vi Pers overvejelser – og på torsdag kommer Pers fortælling om de konsekvenser, det har haft for ham at træffe beslutningen om at rejse hjem. 

Fakta: Vil du vide mere om de forskellige missioner i Afghanistan, kan du trykke på “tagget” Afghanistan.

Flere fortællinger

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Flere fortællinger

Mit køn – en risiko

”Uhh! Strong woman!”, råber de lokale og samler sig om Sara, da hendes deling sikrer et område i Irak. Hun udgør en sikkerhedsrisiko og må fjernes fra stedet.

Læs mere »

Civilian Survival Guide

Vi har haft soldat, veteran, journalist og gartner Jimmy Solgaard i studiet til en snak om at tale om overgangen fra militær til civil. Du kan vælge at lytte til

Læs mere »
Profil af Chris, soldat

Pris på livet

”Nogle af pengene er blevet investeret fornuftigt. Og andre penge bliver brugt,
så man husker at leve i nuet. Jeg ved ikke, om jeg lever i morgen,” fremhæver Chris

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk