fbpx

Grænsepost for 100$

Beredskabsstyrelsens internationale indsatser har haft deres andel af uventede drejninger. Og Oves tur til Afghanistan i 2003, hvor missionen var at erstatte et fødselshospital, der skulle ombygges med et mobilt felthospital, tog en uventet drejning.

Del fortællingen med dit netværk
Hør vores podcast med Ove, hvor vi taler om ondskab, om magtesløshed, om at prioritere menneskeliv og om at stå hjælpeløs med et barn mellem hænderne, mens forældrene stirrer på dig med sorg og håb i øjnene.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Morten, fra Hedehusene, blev indsat som leder for nedtagningen af mobilhospitalet og afsendelsen mod Danmark, hvor han overtog rollen fra Jørn, kaldet ‘Kaliffen.’ et mobilhospital, som Danmark året forinden havde bygget op fra bar mark

Hospitalet blev pakket i fem 40-fods containere og sendt på lokale afghanske lastbiler via Jalalabad, Kandahar og Helmand til Herat.

Uden for Kabul skred en af lastbilerne ud i grøften for at undgå en kollision med en modkørende personbil. Efter at have organiseret køretøjer og nået ulykkesstedet, kunne Ove og hans team konstatere, at en container havde fået en bule, men ikke mere og lastbilerne blev sendt videre.

Beredskabsstyrelsens folk blev fløjet til Herat, hvor de skulle besøge den Danske Afghanistan Komité og se et imponerende hospital.

Artiklen fortsætter under videoen

Men inden de nåede så langt, fik de beskeden om, at deres afghanske medarbejdere, som rejste med containerlastbilerne, blev tilbageholdt i Kandahar. Så der blev lejet to slidte firehjulstrækkere i Herat og begav sig ud på den russiskbyggede cementvej gennem det sydlige Afghanistan.

Det lykkedes dem at få forhandlet lastbilerne ud i Kandahar, kørte konvoj tilbage gennem Helmand til Herat.

I Helmand overnattede de på containerne, inden de kørte videre til mod grænseposten mod Iran.

Ve grænseposten blev det noget problematisk, da iranerne ikke tillod afghanere at køre ind i landet, og der manglede løfteudstyr til at flytte containerne fra de afghanske lastbiler til de iranske lastbiler. Derfor måtte Ove og de andre danskere (uden stort kørekort) køre en lastbil gennem grænseposten og ind i Iran, hvor det nødvendige udstyr var tilgængeligt.

Den manglende erfaring som lastbilchauffører medførte, at en af lastbilerne ved et uheld rev den ene side af grænseporten til Iran ned.

Det kostede Beredskabsstyrelsen $100 til grænsekommandanten.

Oplev flere fortællinger

Jørgen Beredskabsstyrelsen

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk