fbpx

Hår på køleren

Richard blive udsendt til Kosovo i 2001 som rekrut. Han har tænkt som en soldat hele livet, hverdagen som udsendt er en overraskelse.

Tekst af Axel Boisen

”Amatører træner, til de gør det rigtigt. Professionelle træner, til de ikke gør det forkert,” siger Richard, der har være udsendt i Kosovo og Afghanistan. Det ordsprog er en rammende beskrivelse af soldatens arbejde, mener han. Gentagelser og forberedelser er en fast del af hverdagen i Forsvaret, og det er det også for Richard, da han i 2001 bliver udsendt, inden hans rekruttid er overstået. ”Jeg er et meget visuelt menneske, og jeg prøvede hele tiden at forestille mig, hvordan det ville være at være udsendt. Men da vi endelig kom derned, var det jo alt det almindelige i dagligdagen, der fyldte mest. I kø til mad, i kø til bad og den slags.”

Richard bliver sendt til Kosovo på KFORs Hold 5. Det er ret nyt, at danske soldater aktivt skal kæmpe sig til fred. For Richard betyder det dog ikke, at han tvivler på sin udsendelse, for hele livet har han villet være soldat. ”Som dreng ville jeg være jægersoldat, og det modnedes. Et par måneder inde i 3.g vidste jeg, at det var den vej, jeg ville. Jeg talte med min mor om det. Den gang fyldte Jugoslavien en del, så vi aftalte, at jeg først skulle afsted, når jeg var blevet officer. Det holdt så ikke,” smiler Richard.

Richard udstråler selvtillid, præcision og styrke i både kropsholdning og formuleringer. Strategi og faste standpunkter. Når han taler om jobbets faremomenter, ændrer han karakter. ”Du får meget hurtigt hår på køleren, når du er udsendt. Baggrundstæppet er jo, at hvis vi gør noget forkert, så risikerer vi at miste nogle. Jeg kan tælle ti mennesker, der har mistet livet ved at gå på arbejde. Og det sker jo ikke for en jord- og betonarbejder,” siger Richard tydeligt berørt.

Richard ender som kaptajn i Livgarden, som næstkommanderende på Hold 10, hvor han har haft gode muligheder for at udvikle sin egen ledelsesstil. Den bruger han i dag i den anden store del af sit liv – spejderbevægelsen, hvor han i 2017 var øverste leder af danmarkshistoriens største spejderlejr med over 40.000 deltagere. ”Når du skal lede frivillige, så har du ingen sanktionsmuligheder, for du kan jo ikke tage lønnen fra dem. Det tænker vi meget over i spejderbevægelsen, og det tog jeg med mig over i Forsvaret,” fortæller Richard, der til dagligt bor på Frederiksberg.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk