fbpx

Operation UNA – Danske soldater under artilleriangreb

Operation UNA var et kroatisk angreb fra Krajina henover floderne Una og Sava mod Bosnien-Herzegovina med det formål at drive flygtninge fra Krajina mod syd gennem Bosnien-Herzegovina.

 

Del fortællingen med dit netværk

Optagelser fra selve angrebene d. 18. – 19. september 1995. Kredit: Lars Hove-Olsen. 

Tekst af Ann-Christina Salquist

Den 18. september noterer de danske styrker, at de kroatiske styrker har stillet op og gjort klar til kamp. Og om morgenen kulminerer operationen med et kroatisk angreb ved Dvor kl. 09:30, hvor kroatisk artilleri beskyder serbiske stillinger og civile huse på den anden side af floden.

På et tidspunkt er danske styrker oppe på at tælle op mod 60 artilleri- og morternedslag i timen. De danske styrker anmoder flere gange opad i systemet om tilladelse til at tage stillingerne ud. Baggrunden er, at de noterer sig, at der bliver skudt ind efter de danske styrker.

På et tidspunkt bliver der skudt ind efter en dansk stilling, en bunker, og pludselig rammer nedslaget. I bunkeren sidder der soldater fra Ingeniør-regimentet, og delingsføreren anmoder hurtigt om assistance. De forsøger at redde, hvad reddes kan, men desværre mister danskerne to soldater den dag.

Om operation UNA

Operation UNA var et kroatisk angreb fra Krajina over floderne Una og Sava mod Bosnien-Herzegovina, som resulterede i en katastrofe med omkring 50 ofre på både kroatisk og serbisk side samt tabet af 2 danske FN-soldater. 

Formålet var at fordrive flygtningene fra Krajina sydpå gennem Bosnien-Herzegovina og etablere en sikker forbindelse mellem Kroatien og Bosnien som støtte for de bosniske kroatere.

Kommunikationsbrist og misforståelser
Operationen blev indledt natten til den 18. september i 1995 med massive troppebevægelser fra Sisak til Dubica og Kostajnica. Kroatisk artilleri beskød serbiske stillinger og civile huse ved Una-floden, der kulminerede i et angreb ved Dvor. Serberne svarede med mortér og artilleri mod de kroatiske stillinger. Her bliver de danske FN-lejre fanget i skudlinjen.

Senere eskalerede konflikten med kampvognsangreb og panserværnsraketter, hvilket resulterede i dræbte og sårede danske soldater. Evakueringer var nødvendige, men serbisk beskydning gjorde, at en evakueringsindsats var yderst farlig. Trods anmodninger om NATO-flystøtte blev hjælpen afvist og de danske styrker måtte klare sig selv. 

Det lykkedes under dække af mørket at få evakueret lejrene, desværre med tab og sårede. 

Operation UNA blev afblæst den 19. september 1995, da den kroatiske styrke opgav at erobre territorium i Bosnien. 

Oplev flere FN fortællinger

Politi Balkan Jes

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk