fbpx

På vagt med FN

Jens er udsendt som en del af The United Nations Guards Contingent in Iraq (UNGCI), Vi kommer med på antilope-jagt, et besøg med mistanke om kemiske våben, skydninger med AK-47 og afhøringer af irakiske soldater.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Tekst af Ann-Christina Salquist

I august 1990 invaderede Irak Kuwait og lagde grundstenen for den første golfkrig. Det internationale samfund med USA i spidsen indledte en mission mod Irak for at få dem ud af Kuwait. Operationen er kendt som ‘Operation Desert Storm´, og hvor Danmark bl.a. sendte Olfert Fischer.

Operation Desert Storm blev iværksat 17. januar 1991, og var i starten kun en luftoperation, hvor man angreb med missiler, fly og helikoptere. Efter 100 timers landkrig var krigen slut den 27. februar og Kuwait var atter frit. Herefter oprettede FN missionen: The United Nations Guards Contingent in Iraq (UNGCI), der havde til formål at sikre strømmen af international humanitær støtte til det irakiske folk efter at USA og andre allierede havde indledt den første golfkrig i januar 1991 og havde fået Irak til at trække sig ud af Kuwait i 1991.

Jens er udsendt som en del af The United Nations Guards Contingent in Iraq (UNGCI), Vi kommer med på antilope-jagt, et besøg med mistanke om kemiske våben, skydninger med AK-47 og afhøringer af irakiske soldater.

Du kan se Jens fortælle mere om i den Glemte Mission.

FAKTA: 

De danske FN Vagter i Irak har måttet vente 30 år på deres velfortjente anerkendelse for deres indsats i Irak i perioden 1991 – 1999.

En kulturforskel mellem Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet har betydet at de 390 danske soldater og politifolk ikke før nu er blevet anerkendt med en medalje. Danmarks Veteraner har løftet sagen og opdagede at de østrigske og polske kollegaer i FN Vagt missionen, var kommer igennem med deres ønske, efterfulgt af vedvarende erindringer og fastholdelse af sagen, kom så d. 22. februar 2021 udenrigsministerens svar og tilsagn, efter en lynbehandling i FN Hovedkvarter i New York.

De 390 soldater og politifolk vil blive tildelt UN Special Service Medal, ved en passende lejlighed i nærmeste fremtid. Efter 30 års venten vil der nu kun gå nogle måneder til at afklare den enkeltes tjenesteperiode og sted. Læs mere på Danmarks Veteraner

Flere fortællinger fra FN missioner

Congo ONUC 1960

Congo

Man må aldrig pege på en neger. Effekten af det, oplever Per en dag, hvor han kommer i konflikt med en gruppe lokale mekanikere.

Læs mere »
Thøger Kannibaler Congo

Kannibaler

Thøger er en af de godt 1.000 danskere, der var udsendt til missionen ONUC som en del af FN´s fredsbevarende styrke i Den Demokratiske Republik Congo

Læs mere »
Else Marie Pakistan

Vil være sammen

Else Marie har fulgt sin mand rundt til verdens brændpunkter. Og med sig har hun taget familiens tre børn. Det har som udgangspunkt været spændende, men som hun selv siger “engang imellem ganske grufuldt”.

Læs mere »

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk