fbpx

På vagt med FN

Jens er udsendt som en del af The United Nations Guards Contingent in Iraq (UNGCI), Vi kommer med på antilope-jagt, et besøg med mistanke om kemiske våben, skydninger med AK-47 og afhøringer af irakiske soldater.

Tekst af Ann-Christina Salquist

I august 1990 invaderede Irak Kuwait og lagde grundstenen for den første golfkrig. Det internationale samfund med USA i spidsen indledte en mission mod Irak for at få dem ud af Kuwait. Operationen er kendt som ‘Operation Desert Storm´, og hvor Danmark bl.a. sendte Olfert Fischer.

Operation Desert Storm blev iværksat 17. januar 1991, og var i starten kun en luftoperation, hvor man angreb med missiler, fly og helikoptere. Efter 100 timers landkrig var krigen slut den 27. februar og Kuwait var atter frit. Herefter oprettede FN missionen: The United Nations Guards Contingent in Iraq (UNGCI), der havde til formål at sikre strømmen af international humanitær støtte til det irakiske folk efter at USA og andre allierede havde indledt den første golfkrig i januar 1991 og havde fået Irak til at trække sig ud af Kuwait i 1991.

Jens er udsendt som en del af The United Nations Guards Contingent in Iraq (UNGCI), Vi kommer med på antilope-jagt, et besøg med mistanke om kemiske våben, skydninger med AK-47 og afhøringer af irakiske soldater.

Du kan se Jens fortælle mere om i den Glemte Mission.

FAKTA: 

De danske FN Vagter i Irak har måttet vente 30 år på deres velfortjente anerkendelse for deres indsats i Irak i perioden 1991 – 1999.

En kulturforskel mellem Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet har betydet at de 390 danske soldater og politifolk ikke før nu er blevet anerkendt med en medalje. Danmarks Veteraner har løftet sagen og opdagede at de østrigske og polske kollegaer i FN Vagt missionen, var kommer igennem med deres ønske, efterfulgt af vedvarende erindringer og fastholdelse af sagen, kom så d. 22. februar 2021 udenrigsministerens svar og tilsagn, efter en lynbehandling i FN Hovedkvarter i New York.

De 390 soldater og politifolk vil blive tildelt UN Special Service Medal, ved en passende lejlighed i nærmeste fremtid. Efter 30 års venten vil der nu kun gå nogle måneder til at afklare den enkeltes tjenesteperiode og sted. Læs mere på Danmarks Veteraner

Flere fortællinger fra FN missioner

Byen var smadret

Finn er en af de få danskere, der ryger afsted for at bygge en lejr til alle nødhjælpsarbejderne, der er i Haiti efter jordskælvet 2010.

Læs mere »

Oplevelser i bagagen

Jette er udsendt til Balkan som ung kaptajn, hvor hun er en del af efterretningssektionen. Det fører både gode og skelsættende oplevelser med sig.

Læs mere »

Der var ondt

En dag vælter en fuld serber rundt inde i Ingenmandsland. Danskerne er fanget i midten mellem serbere og kroatere, der alle peger deres våben ind mod Mads og den fulde serber. Et scenarie, der kun kan gå galt…

Læs mere »

I Ingenmandsland

En dag vælter en fuld serber rundt inde i Ingenmandsland. Danskerne er fanget i midten mellem serbere og kroatere, der alle peger deres våben ind mod Mads og den fulde serber. Et scenarie, der kun kan gå galt…

Læs mere »

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Flere fortællinger

Thorbjørn Udsendt Af Danmark

Tilbageholdt i Iran

Tilbageholdt i Iran Thorbjørn har været vidt omkring i forbindelse med sit arbejde for Beredskabsstyrelsen. Han var afsted første gang på mission i starten af

Læs mere »

Combat Camera

Combat Camera ”Det var måske ikke nogen særlig god idé. At der blev filmet, hvordan man havde sikkerheden for at komme ind i basen. Så de

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk