fbpx

God soldaterkone

”En barsk hustru, der kan stå alene ude i regnvejr” – sådan beskriver Bjarne sin kone, der har fulgt sin mands karriere tæt og involveret sig i veteranverden.

Tekst af Randi Egeskov Bødker

Bjarne er tilbage i 1990´erne oberst i Hæren og er blandt andet udsendt som bataljonschef for de danske hold 3, 4 og 5, der er en del af FN’s fredsbevarende mission (UNPROFOR) i Krajina i den nordlige del af Kroatien. Det, der går under den militære betegnelse, Sector North.

De sidste år af Bjarnes karriere var han chef for den personaleforvaltende myndighed (Danske Livregiment/DANILOG), som forvaltede alt udsendt personel. Reglen var, at når enheden/personen blev udsendt, blev de overført fra deres egne regimenter til DLR/DANILOG under hele udsendelsen. I Bjarnes chefperiode havde DANILOG ansvaret for ca. 3.000 udsendte soldater.

Bjarne fortæller her om sin kone, der, som han kalder det, er en kvinde, der ”kan stå ude i regnvejr alene”. Altså en robust kvinde, der nøje følger med i sin mands karriere og er en uvurderlig støtte for sin mand. Bjarne valgte på sine udsendelser at skrive en side dagbog i form af et brev til sin kone, så hun på den måde kunne følge tæt med i, hvad der skete i og omkring sin udsendte mand.

Bjarne har fået en masse oplevelser i bagagen – og nogle mere slidssomme end andre. Og som Bjarne selv udtrykker det, så har han trods sin PTSD (posttraumatisk stress syndrom) passet sit arbejde. Det har han godt kunne rumme, men han holder ikke længere konfirmationstaler. Altså prioriterer han benhårdt, hvilket pres han udsætter sig selv for.

Kammeratstøtteordningen

Bjarne oplever ved selvsyn, hvad krigshandlingerne betyder for de danske soldater fysisk og psykisk. Efter at Bjarne er pensioneret fra Forsvaret i 2003, har han brugt meget tid på De Blå Baretter (i dag ”Danmarks Veteraner”) og Kammeratstøtteordningen. Bjarne har arbejdet hårdt på at få anerkendt veteranbegrebet i Danmark sammen med bl.a. foreningen Folk & Sikkerhed. Bjarne har med sin ihærdige og vedholdende indsats over en lang årrække været med til at sikre en bedre behandling af fysisk eller psykisk skadede veteraner.

Igen har Bjarnes kone været med og er en stor del af opbygningen af veteranforeningerne.

Ligeledes kan Henrik fra Beredskabet fortælle om den uvurderlige støtte han har i sin hustru. Og Preben om hans hustru, der bliver hans redningsplanke, efter at Preben overmandes af PTSD symptomer.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

MET F16
Kongeskibet Dannebrog

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk