fbpx

Et usynligt panser

Mikkel er en erfaren kampsoldat med tre udsendelser i bagagen. Han har været to gange i Kosovo og en gang i Afghanistan. Turen til Afghanistan var på hold 9 i 2010 – et af de hold, der var allerhårdest ramt af tab, havde flest sårede og mange repatrierede grundet den store fysiske og psykiske belastning. 

Del fortællingen med dit netværk
Selvportræt - Afghanistan 2010 - Hold 9

Tekst af Ann-Christina Salquist

Selvom Mikkel har været vidende til såvel egne som allieredes soldater brutale død og set kollegaernes bortsprængte lemmer falde fra himlen, så står han i dag godt funderet som direktør i egen virksomhed og har en sikker havn i sin fantastiske familie. 

Første gang jeg taler med Mikkel er tilbage efteråret 2022, hvor jeg vil høre, om han vil være med til at fortælle sin historie i Udsendt Af Danmark LIVE, fortæller han, at han ikke ønsker at skjule noget.

Og han skjulte ikke noget. Det gør han heller ikke denne gang, da det er veteranernes ærlige fortællinger, der kan være med til at øge forståelsen for alle dem, der blev sendt ud – og reducere stigmaer. 

Vi kan godt leve med død og ødelæggelse, men det kræver, at vi taler om det!

Det, jeg husker tydeligst fra Mikkels medvirken i Aarhus, er, da en af de fire gutter på næstbagerste række stikker poten i vejret. De har siddet hele aftenen med krydsede arme, krydsede ben og kigget ned i gulvet. Hårdheden og lukketheden lyste ud af dem – og alligevel drister én af de fire sig til at række hånden op og stille Mikkel spørgsmålet; Hvad fik dig til at fjerne dit usynlige panser?” 

Inden da havde Mikkel fortalt om sin 14-årige karriere i forsvaret, om sine tre udsendelser,  hvor Afghanistan både var den sidste og den hårdeste. 

Afghanistan hold 9 var og er fortsat et af de hold, som har haft flest døde og fleste såret. I alt faldt fem soldater og 74 sårede. Og nok også det hold, hvor flest soldater kastede håndklædet i ringen og blev repatrieret – på grund af det enorme fysiske og psykiske pres. (Kilde DR)

At indrømme sin hårdhed

Efter hjemkomsten trækker Mikkel sig – ikke sådan fysisk, men han arbejder, gør det han vil – og vil skilles, da han ikke rigtigt mener, at det ikke ligesom giver mening at være sammen.  

Men inden udsendelsen har han og hustruen lavet en aftale. Hun må trække psykologkortet en gang – og det gør hun lige netop der. Hun kunne trække psykologkortet og han skulle gå derhen, hvis hun oplevede, at han var forandret. 

Mikkel mente ikke selv, at noget var ændret, men en aftale var en aftale – og efter en tur forbi psykologen, som kløgtigt havde spurgt ind til de rette ting, indså han, at der nok var noget om snakken – så i stedet for holde fast i sit panser og fortsætte livet som hård hund, så er han nu i gang med at pille lag af det usynlige panser.

IMG_1829

Lyt til Mikkels historie

 

Vores podcastvært har taget turen til Søborg, hvor Mikkel i dag har kontor i regi af sin egen virksomhed “Normark Defence”.  Her møder han en smilende Mikkel, der tager imod med åbne arme og sludren går lystigt lige indtil der bliver tændt for optageren. 

Her er det som om Mikkel ændrer sig – og tager et usynligt panser på – måske for at beskytte sig selv eller andre mod de ting, som han oplevede under sin udsendelse til Afghanistan. 

Mikkel fortæller ærligt og nøgternt om sine 14 år i uniformen – og om den  “lange vej” igennem forsvaret, hvor han har været udsendt på alle tre niveauer; konstabel, sergent og officer.

Alle udsendelserne har være særlige på hver sin vis, men det er uden tvivl turen til Afghanistan, der har sat sig dybest i erindringen. Her var han udsendt som panserinfantarist (PNINF) og var derfor helt ude ved fronten på godt og ondt.

Tiden i forsvaret har været en stor del af hans identitet og er det stadig den dag i dag.

Oplev flere fortællinger

Hør Mads fortælle om sine oplevelser fra selvsamme hold

Profil af Chris

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk