fbpx

Om at bruge modgang til medgang

I denne episode skal du møde Lars Kongsted. Han har brugt 40 år af sit liv i Forsvaret på at forebygge krig i Europa. Han var blandt de første soldater på Cypern, da krigen brød ud på øen i 1974 – en krig, som skulle vise sig at ha’ stor indflydelse på hans liv – både på godt og ondt – og som indtil nu er det største danske bidrag til en FN-mission.

Del fortællingen med dit netværk

Men på trods af det, er der ikke mange der kender baggrunden for krigen og den indsats de danske soldater ydede i det konfliktfyldte land i godt og vel 30 år. 

Konflikten på Cypern har været en langvarig og kompleks konflikt, der har påvirket øen og dens befolkning i årtier. Konflikten har rødder tilbage til det 20. århundrede og har været præget af etniske og religiøse forskelle mellem cyprioterne, som har ført til spændinger og voldelige sammenstød.

Mange forbinder den lille Middelhavsø Cypern med hyggelige charterferier, men øen er også skueplads for en hidtil uløselig og til tider voldelig konflikt. Hele 23.000 danske soldater har igennem årene været i FN-tjeneste på Cypern, og på den måde er det det hidtil største danske bidrag til en FN-mission.

Cypern – den delte ø – har en lang historie, som du både kan høre mere om i podcasten med Lars, hvor du også kan høre Lars fortælle om at være udsendt til Cypern, da krigen kom. 

Om at kunne mærke spændingen og intensiteten i luften mellem de forskellige grupperinger og stå der som dansk soldat midt i bufferzonen. 

Indlejret i landets bjergområder, var de danske soldater ansvarlige for at bemande observationsposter. Disse strategiske positioner havde til formål at holde de to bekrigende grupper adskilt og undgå yderligere konflikt. Som en usynlig, men altafgørende mur, iagttog de konstant de konfliktfyldte og urolige landskaber, mens de sørgede for, at fjendtlighederne ikke eskalerede.
 
Lars befandt sig i hjertet af denne indsats, idet han sad ved den danske radiostation med forbindelse til FN’s hovedkvarter. Det var her, i dette nervecentrum for kommunikationen, at han modtog den skæbnesvangre melding – en melding, der skulle ændre hans liv for altid.
  
Efter den skæbnesvangre hændelse, der rystede hans verden, fandt Lars sig selv på vej fra infirmeriet til det danske operationscenter.
 
Lyt til Lars´ egen historie, der sætter fokus på en svunden tid – til den gang hvor problemer blev druknet i en seksdobbelt cognac og ingen tilbud om psykologhjælp. 
 
 

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018

Oplev flere fortællinger

AC Afghanistan

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk