fbpx

CYPERN - DEN DELTE Ø

I snart 60 år har der været internationale styrker på Cypern. En mission, som Danmark gennem årene har bidraget til med både soldater, sygeplejersker og dansk politi, som Palle er en del af. 

Del fortællingen med dit netværk

Konflikten på Cypern har været en langvarig og kompleks konflikt, der har påvirket øen og dens befolkning i årtier. Konflikten har rødder tilbage til det 20. århundrede og har været præget af etniske og religiøse forskelle mellem cyprioterne, som har ført til spændinger og voldelige sammenstød.

Mange forbinder den lille Middelhavsø Cypern med hyggelige charterferier, men øen er også skueplads for en hidtil uløselig og til tider voldelig konflikt. Hele 23.000 danske soldater har igennem årene været i FN-tjeneste på Cypern, og på den måde er det det hidtil største danske bidrag til en FN-mission.

Tidslinje:

  • I 1960 bliver Cypern uafhængigt af Storbritannien, men landet blev også opdelt i en græsk-cypriotisk og en tyrkisk-cypriotisk del.
  • I 1964 bryder der uroligheder ud mellem de to grupperinger, og FN beslutter at sende en fredsbevarende styrke til øen for at forhindre yderligere konflikt.
  • Danmark deltager i FN-styrken og sender 200 danske soldater til Cypern den 15. maj 1964.
  • I 1974 invaderer Tyrkiet Cypern og besætter den nordlige del af øen. Dette fører til en yderligere opdeling af landet og en langvarig konflikt mellem de to parter.
  • FN opretholder stadig en fredsbevarende styrke på øen

Den danske indsats på Cypern har været vigtig i forhold til at opretholde fred og stabilitet i området. De danske soldater har været en del af den fredsbevarende styrke, der har forsøgt at forhindre konflikter mellem græsk-cyprioterne og tyrkisk-cyprioterne. 

Danmarks indsats på Cypern

Missionen på Cypern varede for Danmarks vedkommende fra 1964 frem til og med 1994, hvorefter de danske soldater blev trukket hjem. I alt døde 24 danske soldater. De fleste døde i uheld eller af hjertestop.  De første år fra 1964 og frem til midten af 1970´erne var hårde missioner, hvor flere danske soldater omkom eller blev udsat for angreb. 

Hør bl.a. Preben fortælle om at hoste tarmene ud eller Per, der blev taget som krigsfange.

Den danske tilstedeværelse på Cypern har også bidraget til at fremme dansk udenrigspolitik og for at vise Danmarks engagement i internationale konflikter. 

Det danske bidrag til FN-styrken på Cypern har også styrket Danmarks relationer til andre lande, der deltager i fredsbevarende operationer.

Selvom den danske indsats på Cypern har været betydningsfuld, er konflikten stadigvæk ikke løst. Øen forbliver opdelt, og der er stadig spændinger mellem de to grupperinger – og der bliver fortsat registreret sammenstød mellem de to grupperinger. Og man arbejder fortsat for at finde en blivende politisk løsning på konflikten, så øen kan blive genforenet og opnå fred og stabilitet.

FN har været til stede på Cypern siden 1964. 

Fredsoperationen på Cypern, UNFICYP, er en af de ældste FN-operationer. FN-styrkerne har først og fremmest haft en vigtig rolle som administratorer af den såkaldte “grønne linje”, der deler øen i to dele. Her sikrer man, at parterne fortsat holder sig fra hinanden, og man overvåger sikkerhedssituationen i landet. 

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk