fbpx

Krigen starter

Det var for os, dengang, det var jo indbegrebet af hi-tech. At vi kunne sidde, online, og se missilerne på vores taktiske udstyr inde i O-rummet, og så gå ind og se det på direkte TV,” forklarer Nils.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Nils er tilbage igen. Vi sluttede med filmen ”Hemmelig krypto”, hvor danskerne fandt en vej frem til at få fingre i det hemmelige krypto-koder, som der var behov for at kunne se, hvad der skete – til lands, til vands og i luften.

Og efter godt et halvt års ”rolig” mission under navnet ”Operation Desert Shield” indledte den amerikansk ledede koalition angrebet på Irak den 16. januar 1991. ”Operation Desert Storm” var i gang, og ombord på Olfert Fischer kunne man følge med både på radarerne, men også på satellit TV.

Tilbage i 1990´erne var det store sager, at et angreb blev live-transmitteret til store dele af verden. Derudover var det første gang, at et dansk skib var med i en større international militær mission udenfor Danmark.

”Det var for os, dengang, det var jo indbegrebet af hi-tech. At vi kunne sidde, online, og se missilerne på vores taktiske udstyr inde i O-rummet, og så gå ind og se det på direkte TV. CNN var noget meget nyt dengang. Og det at kunne tage CNN fjernsyn, på satellit, på et skib. Var også, for Danmark, noget som vi havde fået lavet til lejligheden,” forklarer Nils. 

Hurtige forberedelser

Selve forberedelsen til missionen startede i Kolding Havn, hvor Nils og en gruppe andre gik i gang med at skrive en dosmer-seddel for, hvad der skulle med, hvis Folketinget besluttede at sende en korvet afsted.

Men på trods af hastværk og dyre lærepenge, mener Nils, at missionen, i hvert fald set fra dansk side, var en succes.

”Hvis Olfert Fischer var sejlet på en hornmine fra 2. verdenskrig med mand og mus. Så tvivler jeg på, at den danske internationale profil, som vi har set den over de sidste 25-30 år, havde set ud som den gjorde i dag. Det havde været en showstopper”.

Vil du vide mere, kan du se fortællingen ”Jubel på Langelinie” eller læse artiklen ”Olfert Fischer i Golfen” på Flådens Historie.

Del fortællingen med dit netværk

Flere fortællinger

Olfert Fischer Krigen Starter Nils

Krigen starter

Den 16. januar 1991 sender amerikanske styrker Tomahawk-missiler ind over Irak. Krigen er for alvor igang, og besætningen om bord på det danske skib er klar til kamp.

Læs mere »
Niels Wang Hemmelig Krypto

Hemmelig Krypto

”Og så fløj de ellers til Golfen. Og jeg fløj med et kommercielt fly derned. Og så var min opgave, at jeg måtte ikke rejse hjem før det anlæg det virkede nede ombord på skibet. For skibet kunne simpelthen ikke komme på havet, hvis ikke det var oppe og virke,” forklarer Niels.

Læs mere »

Hør de udsendtes fortællinger

Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv. 

Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk