fbpx

Olfi i Golfen

Operationen kom til at hedde FARAWAY. Dette navn viste selvfølelsen vedrørende korvettens udsendelse!

Tekst af Ann-Christina Salquist

I begyndelsen af august 1990 invaderede Irak Kuwait – og hele Flåden var på den årlige øvelse. Mens rygterne om et muligt bidrag til FNs embargo begyndte Niels og de andre at skrive ned, hvad man mon skulle have med til Den Persiske Golf.

Alle fulgte med spænding udviklingen i Mellemøsten, og de færreste havde vel fantasi til at forestille sig, at korvetten blot en måned senere ville være på vej mod Den persiske Golf – og den dosmerseddel, der blev skrevet, mens Peter Juel lå for anker i Kolding Havn lagde grundlaget for de indkøb, der skulle ske. Og den 31. august 1990 besluttede Folketinget, at Danmark skulle stille med en korvet til FNs embargo mission i Den Persiske Golf.

Folketingets beslutning var et afgørende brud med mange års ”berøringsangst” i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, og var dermed også et markant politisk signal til ikke mindst vores allierede.

I stedet for passivt at se til valgte Danmark at spille en aktiv rolle for at sætte en stopper for den irakiske præsident Saddam Husseins uhyrligheder mod Kuwait. Det blev starten på en ny epoke for det danske forsvar.

Det blev dog besluttet, at korvetten ikke måtte være ”krigsførende” – det betød grundlæggende, at korvetten ikke deltage i kamphandlinger vendt mod Irak. Operationen kom til at hedde FARAWAY. Dette navn viste selvfølelsen vedrørende korvettens udsendelse!

Ingen erfaringer at bygge på

Sidste gang Danmark havde set et skib ud i en international mission var, da et af Østasiatisk Kompagnis skibe blev ombygget til et flydende hospital i 1950. Siden da havde den danske flåde ikke indgået i internationale operationer – der havde heller ikke været det store behov. Den erfaring, som var opbygget, kom fra at sejle i Østersøen og Baltikum.

Samarbejde med de andre internationale enheder, varmen, it-systemerne og meget mandet. Niels fortæller over tre episoder om at blive sendt afsted over indkøb af den hemmelige krypto, som var nødvendigt for at se såvel fjenden som egne allierede styrker til ”krigen starter”.

Vil du vide mere, kan du se fortællingen ”Jubel på Langelinie” eller læse artiklen ”Olfert Fischer i Golfen” på Flådens Historie.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark 200 nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Jeep Wagoneers – FN-observatørernes kraftige tjenestevogne. (L.M.K. Skern: Danmark i FN’s fredsstyrke. 1976)
Else Marie Pakistan

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk