fbpx

Kage kl. 3 og kl. 8

”Der var masser af dage, hvor vi havde 1000 besøg,” fortæller Per om Camp Bastions faste og hyggelige samlingspunkt i Afghanistan.

Tekst af Axel Boisen  

”Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at Kuffen kunne være så vigtigt et samlingssted for alle. Generaler, ministre, kongelige. Det var der, alle gæsterne kom, når de var på besøg i campen,” fortæller Per, der er i udsendt som leder af KFUM’s soldaterhjem på Hold 9 i Afghanistan i 2010.

”Jeg var sammen med min kone nede og drive soldaterhjemmet. Det man kalder Kuffen. I Camp Bastion var det et meget, meget centralt sted for de udsendte danske soldater og for den sags skyld også for mange af de andre nationers soldater.”

Faktisk opnår den første soldaterhjemsleder i Afghanistan en stor hæder.

”Vores kollega som startede soldaterhjemmet i Price, blev valgt til årets helt – primært af soldaterne.” 

KFUM betyder Kristelig Forening for Unge Mænd og er en verdensomspændende organisation fra 1800-tallet. Fra før 1. verdenskrig har organisationen stået for soldaterhjem i tilknytning til kasernerne rundt om i landet. Et sted at spise, hygge sig og få ro udenfor kasernens rammer. Som Danmark bliver krigsførende, flytter soldaterhjemmene med ud. Og det er et meget populært afbræk i den støvede dagligdag.

”Der var masser af dage, vi havde 1000 besøg. Det var i øvrigt også det eneste rene og pæne der var, for alt var sandfarvet i Camp Bastion,” siger Per, der har været generalsekretær for KFUM’s Soldaterhjem siden 2000 og derfor havde sendt en del folk ud, inden han selv kommer afsted.

Fast hygge
Som udsendt er du konstant på. Du spiser, sover, bader, træner og slapper af, op og ned ad dine kolleger 24 timer i døgnet 7 dage om ugen. Du har uniformen på hele tiden, så selv fritiden foregår i professionelle rammer. Det betyder dog ikke, at der ikke er plads til hygge – og her spiller kaffe og kage en central rolle.

”Vi havde kun kage kl. 3 og kl. 8. Der satte vi en stor plade kage frem. Når den var spist, var der ikke mere til de tidspunkter. Men så holdt vi fødselsdage og lavede kvajekager og alt muligt andet, som folk havde brug for,” forklarer Per, der inden de tog afsted til Afghanistan måtte love sin kone, at han skulle stå for halvdelen af kagebagningen.

En militærcamp er bygget op, så hver enkelt ting har sin faste anvendelse og passer ind i de behov, soldaterne har. Derfor står der ikke lige en forsamlingshal med en scene, når der eksempelvis kommer underholdning eller gæster. Her kommer Kuffen til sin ret, når forsvarsministrene eller andre fine folk kommer på besøg.

”Man regnede Kuffen ind i alting. Lene Espersen kom på besøg. Det var selvfølgelig på Kuffen. Så kom Gitte Lillelund som ny forsvarsminister, så samler vi alle soldaterne på Kuffen.”

Et par måneder før vi kom, havde Kronprinsessen siddet på terrassen og spillet Uno med soldaterne. Vi besluttede os for at spørge hende, om hun ville være protektor for KFUMs Soldatermission. Og der sagde hun minsandten ja,” slutter Per.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk