fbpx

Verdens vingesus

“Når de ser os, vender de om og løber tilbage til deres egen bil og prøver at dække deres nummerplader med et håndklæde,” fortæller Janni fra Politiet om det pro-russiske militær, der har snuden lidt for langt fremme i Georgien.

Tekst af Randi Egeskov Bødker

”Altså skulle jeg vælge, anytime, vil jeg komme tilbage til Georgien.” Sådan siger Janni, der har været udsendt to gange med politiet.

Første gang er til Kosovo i 2008, hvor hun er en del af et ”Close protection unit” – en slags livvagt. Opgaven var primært at beskytte de serbiske biskopper. I 2015-2016 var Janni udsendt til Georgien som en del af FNs observatørmission i området. Janni var ude  som patruljeleder og forestod patruljeringen ved ABL´en (Administrative Boundery Line) mellem Georgien og Sydossetien sammen med andre gode kolleger fra Europa og georgiske tolke.

Russiske interesser

For at forstå rammen i konflikten mellem Sydossetien og Georgien, skal vi vide, at Sydossetien er en del af georgisk territorium. Nord for området ligger Nordossetien, som er en del af den russiske føderation. Historisk og etnisk er de to områder tæt beslægtet. Der har siden murens fald i 1989 været løsrivelseskræfter på spil i Sydossetien – hvilket Georgien ikke vil tillade.

Da Georgien så laver et overraskelsesangreb ind i Sydossetien i august 2008 for at slå separatistiske oprørere ned, rører russerne på sig og svarer massivt tilbage med kolonner af russiske kampvogne og infanteri. Og de nøjes ikke med at svare igen på sydossetisk område, de foretager også angreb på georgisk område. Læs mere om konflikten her

Se også Lasse fra Politiet have udfordringer med russisk militær.

Mindre stress i fritiden

Janni er udsendt under et FN-mandat til monitorering og nyder faktisk jobbet væk hjemmefra. ”Jeg synes det er langt mere stressende at være herhjemme” fortæller Janni, fordi fritiden er fyldt med en masse arrangementer. På udsendelse har du kun kollegerne at forholde dig til, når du har fri – så du hygger med dem og tager måske endda på ski i weekenden i bjergene.

Det er forskelligt fra mission til mission, hvilket mandat den udsendte opererer under – og hvilken opgave, du skal løse. For Janni har missionens formål været at monitorere, at de to konfliktende parter, Georgien og Sydossetien, overholdte den indbyrdes våbenhvile, og rapportere tilbage til FN. Mandatet var derfor givet af FN – og gav kun lov til at observere, men ikke agere.

Du kan høre H.K.H Prins Joachim fortælle mere om FN’s manglende handlemuligheder i ”Danmark slog i bordet”. 

”Jeg er ikke færdig med udlandet, fordi det bider sig fast. Har du været ude én gang og kan li’ det, så slipper det aldrig”, slutter Janni.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

profil af Jacob, major I Hæren

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk