fbpx

Militær eller mafia

”Politiets opgave var at udvikle samfundet, mens det russiske militær skulle sørge for sikkerheden”, fortæller Lasse om sin udsendelse til Østslavonien i 90’erne.

Tekst af Randi Egeskov Bødker

“De var jo dybt involveret i bordeldrift, menneskesmugling og kriminalitet”, fortæller politimanden Lasse om det russiske militær, der ikke altid var lige villige til at yde støtte til de danske politifolk, når de var på opgave. Vi er i start 90’erne i Østslavonien, hvor en lille enklave er besat af de serbiske oprørsstyrker.

Lasse er en erfaren politimand, der har været udsendt 8 gange til Balkan, Ukraine, Gaza, Sudan, Libanon og Sydsudan. I Sydsudan var Lasse missionschef, og han var chef for den afdeling i Politiet i Danmark, der sendte politi ud i verden. Et område som Lasse har kæmpet for den interne anerkendelse af. Lasse ønsker, at politifolk bliver betragtet positivt med ekstra kompetencer, når de kommer hjem, fremfor kun at se manglen i, at folk er udsendt.

Mafia styrer

I Østslavonien er Lasses funktion at udvikle  det lokale politi i almindelig god opførsel, menneskerettigheder og i at behandle folk lige. Lokalbefolkningen har på dette tidspunkt en lang tradition for at forskelsbehandle folk, og elementære rettigheder er en by i Sibirien. Ved siden af sig havde Lasse en russisk militærbataljon, som skulle agere fredsbevarende og sikre sikkerheden for lokalbefolkningen og de udsendte. Men de var dybt korrupte, og Lasse har  kendskab til en duel på en bar, hvor den russiske bataljons næstkommanderende  var involveret. Det endte med skudsår i benet til den  russiske officer og rettighederne til bordeldriften til den anden, en lokal serbisk mafiosi!

Sneboldeffekten

Korruption er helt op til i dag så almindelig i Ukraine, som blå blink på en politivogn i udrykning! Lasse kan fortælle, at det er ganske naturligt for en far at smøre lægen måske 100 kr. for en undersøgelse af sit barn. Samme far er måske politimand og stopper så en bil og kræver 100 kr. fra ham for en påstået forseelse – så har faren og politimanden tjent sine penge ind igen. Manden der fik fartbøden, er måske byrådsmedlem og godkender byggetilladelser – så skal han lige have 500 kr. ekstra for at levere hurtigere eller give tilladelsen – og så har han fået sine penge hjem igen.

Politiet skubber til mentaliteten

Udfordringen er at skubbe til mentaliteten hos de lokale. Først dér sker der en udvikling mod et mere lige og fair samfund. Et samfund, hvor en borgmester og en kulgraver dømmes efter de samme love og behandles ens. Lasse boede privat og ikke bag mure i en militær lejr. Dét hjalp på respekten fra de lokale, når Lasse var på arbejde.

Det kan ofte  være svært at pege på lige præcis dét, man har gjort, når man rejser hjem. ”Men man ved bare, at så kommer der en anden en, der arbejder videre. Og når der er tre, der har været der i halvandet år, så har det måske rykket sig en tak på tandhjulet”, slutter Lasse.

Vil du se en anden politimand i aktion, kan du se ”Betjente i brummen”.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk