fbpx

Små-naive danskere

”Du kan ikke komme i dine fine støvler og med et FN-flag i hånden, og så holder alle op med at skyde. Nej, de skyder efter dig,” forklarer Kim, der er i Kroatien i ’92.

Tekst af Axel Boisen

”Min indgangsvinkel var den største frustrationsboble. Vi kommer og har vores små-naive danske indgangsvinkel, at nu skal vi ned og hjælpe,” fortæller Kim, der har været ansat i forsvaret i 33 år og har været udsendt fem gange. Den første tur er til Kroatien i 1992, hvor FN skal ned og sørge for, at partnerne overholder fredsaftalen.

Uvant venten

”Den første halvanden måned er vi buret inde i lejren. FN har lavet en aftale om, at hver sektor skulle meldes klar, inden man må rykke ud. Så vi sidder bare på vores flade og kigger ud i naturen, men vi laver jo ikke noget. Du har trukket springbenet op og er klar til at hoppe,” forklarer Kim.

Indsatsen i Kroatien er den første indsats i en varm krig for det danske forsvar i mange år. Det har indtil nu været truslen omkring en russisk invasion, som de fleste danske soldater har været trænet i; altså et forsvar af de danske grænser.

”En aha-oplevelse for os og for systemet. Da vi ryger til Kroatien og finder vi ud af, at der er miner alle steder. Og minerne har ikke bare engang ligget der, de ligger der fysisk,” forklarer Kim. 

Fine støvler og FN-flag

Med udsendelsen af korvetten Olfert Fischer til Golfkrigen, hvor Irak besætter Kuwait, sker der noget afgørende nyt for Forsvaret.

”Min indgangsvinkel er en idé om koldkrigsscenariet. Den måde er jeg uddannet. Den her måde er jeg skolet. Og så kommer man derned og opdager lige pludselig, at verden ikke er sort/hvid. Nu opdager jeg de her grå nuancer, der er i hver sin side.”

Folketinget beslutter at sende 900 mand til Jugoslavien, fordi FN’s sikkerhedsråd har vedtaget at stille med en international styrke for at holde parterne adskilt. Jugoslavien er et kendt turistmål, og mange danskere ser sig ikke nævneværdigt forskellige fra det europæiske land, der godt nok er en del af Warszawa-pagten, men tilgængeligt på en helt anden måde end den gamle kendte fjende, Sovjetunionen.

Forsvaret har haft 10 missioner fra 1948 til 1989, hvor Gaza og Cypern er de to mest markante. Men erfaringerne fra Cypern kan ikke bruges.

”Vi finder ud af, at opgaven er en del anderledes. Du kan ikke bare gøre ligesom på Cypern, at du kommer ud i dine fine støvler og vifter et FN-flag og siger: Nu kommer vi! Og så holder alle op med at skyde. Nej, det gør de ikke. De skyder efter dig. Lige meget hvad. Og de respekterer ikke de internationale regler. Det var lidt en by i Rusland,” fortæller Kim i filmen, hvor du også kan høre om, hvordan de danske soldater fejrede EM-sejren i sommeren ’92. Og hvordan Danmark faktisk fik støtte af den jugoslaviske befolkning på trods af, at vi kun var kommet med, fordi Jugoslavien var blevet udelukket fra EM.

Hvis du vil se mere om den danske indsats og angreb på de danske styrker, kan du se ”You will all soon die”, ”FN strikes back”, ”Held i blodigt uheld” og ”De unge Rambos”.

 

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk