fbpx

Held i blodigt uheld

”Det går heftigt for sig,” fortæller Tom om kampene i Kroatien, hvor to danske soldater omkommer. Tom overlever ved et tilfælde.

Tekst af Alex Boisen

”De angriber hinanden, men fordi vi ligger lige i midten, så bliver vi fanget i kamphandlingerne. Og det går heftigt for sig,” fortæller Tom, der er udsendt til Kroatien som oversergent fra Jydske Ingeniørregiment i Randers. Her har går kroaterne til angreb på de serbiske stillinger for at generobre det serbisk besatte område Krajina, som serberne har udråbt som serbisk republik. FN – og dermed også danskerne – er i området for at beskytte den serbiske del af befolkningen mod kroaterne. Men her efter to års forholdsvis rolig tilstedeværelse for FN, må det internationale samfund give fortabt mod kroaterne.

”Jeg sidder og spiller et kampvognsspil for ligesom at blive adspredt,” beretter Tom om det ret rolige lejrliv i byen Dvor. Men pludselig er alt forandret og danskerne kommer i de mest voldsomme kamphandlinger på europæiske grund siden 2.verdenskrig.

”På et tidspunkt lyder der et ordentligt knald, og min første tanke er, at der ikke er noget lydkort i computeren. Og så lyder der et knald mere og så kunne jeg godt høre, at det var en artillerigranat. Når sådan noget starter, så kommer det bare lige pludselig.” Tom hører en kroatisk kampvogn, der beskyder serbiske stillinger på den anden side af Una-floden.

Held i uheld
Inde i lejren rykker soldaterne i sikkerhed i to bunkere, Gul 1 og 2. Da Tom har kamperfaring fra tidligere, sender hans chef ham over i Gul 2, så han må forlade sine mænd og sin næstkommanderende i Gul 1.

Serberne besvarer kroaternes ild og efter fire-fem timers beskydning fra begge sider er det blevet så meget hverdag, at Toms chef sender ham retur for at passe på sine egne folk i Gul 1. Og kort tid efter bliver Gul 2 ramt af et såkaldt pileskud, som er et panserværnsvåben.

”Der går en halv time, så lyder det over radioen: Vi har en træfning og vi har sårede,” erindrer Tom om dagen, hvor først den 22-årige konstabel Robin Bargholz bliver dræbt. Senere dør den 20-årige konstabel Michael Madsen også af sine kvæstelser på hospitalet i Zagreb.

”Gul 1 blevet ramt, og det viser sig senere, at den er blevet ramt af et pileskud fra en kampvogn. På det tidspunkt er det kun den ene af de to, der er døde. Desværre dør den anden på operationsbordet lidt senere, så vi er oppe på to døde og ni sårede,” slutter Tom fortællingen om det der bliver begyndelsen til enden for FN-styrken i Krajina.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Mads Silberg Voldsom Hverdag

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk