fbpx

Deltageren: Efter en svær start giver det hele mening

Det var ikke nemt for Henrik Södergren at blive en del af det danske Invictus Games projekt. Han bøvlede med ansøgningen, var tæt på at brænde sammen ved det første møde med holdet og oplevede det personlige udviklingsprojekt som underligt. Et halvt år inde i forløbet giver det hele mening for veteranen fra Høvelte, der glæder sig til igen at skulle repræsentere Danmark.  

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Anders V. Friberg, Invictus Games Team Denmark

Henrik Södergrens goddag til det hold, der skal repræsentere Danmark ved Invictus Games 2023 i Düsseldorf, var også tæt på at blive et farvel. I efteråret 2022 sad han sammen med omkring andre 25 andre veteraner i et mødelokale på Sportshotellet i Vejen. De ventede på, at team manageren skulle byde velkommen. Men Henriks nerver var absolut ikke klar.  

”Jeg var allerede på vej væk. Det var for voldsomt, og mit hjerte var ved at hoppe ud af kroppen på mig,” husker Henrik. 

”Der sad en ved siden af mig, som jeg ikke kendte. Han var også veteran, og han mærkede på mig, at jeg var ved at knalde helt af. Han klappede mig bare på låret og sagde, at sådan havde han også haft det første gang, og at jeg bare skulle trække vejret. Så blev jeg siddende og slappede faktisk af,” fortsætter Henrik.   

Henrik nåede fire udsendelser til Bosnien og Kosovo, før han i 2004 forlod Forsvaret og satte fart på et travlt liv med civilt job, karriere og familie. Knap 20 år senere væltede hans verden. Han kontaktede veterancentret, fik konstateret PTSD og kom i behandling. Men han oplevede som så mange andre psykisk sårede veteraner også, at hans liv blev overtaget af passivitet og social isolation.  

”Jeg hørte om Invictus Games og blev interesseret. Jeg ville gerne have noget positivt ind i mit liv igen, noget motion og noget aktivt i stedet for bare at ligge på sofaen,” fortæller Henrik om motivationen for at søge. 

Første skridt var at skrive en motiveret ansøgning. Det var også ved at blive den første stopklods for Henrik.  

Det danske hold til Invictus Games 2023 i Düsseldorf. Foto: Anders V. Fridberg

I dag giver det mening 

”Jeg prøvede, men skubbede det væk igen. Mange gange. Og så droppede jeg det. Men en nat, jeg alligevel ikke kunne sove, skrev jeg nogle ord på et stykke papir og smeltede det sammen til en ansøgning, der blev sendt af sted. Jeg fik svar tilbage, at jeg skulle uddybe min ansøgning. Så gik jeg helt kold. Det kunne jeg slet ikke forholde mig til.” 

Endnu en søvnløs nat fik dog Henrik tilbage til papiret, og han fik sin uddybede ansøgning af sted. Henrik blev udtaget til bruttotruppen og den første træningssamling. Ved det første møde i Vejen blev han som nævnt siddende, selv da mødet med andre virkede helt overvældende. Og det gjorde han også, da team manageren bad ham udfylde flere papirer og fortalte, at det danske Invictus Games program handler mere om personlig udvikling end om sportslige mål og medaljer i Düsseldorf.  

”Det var lidt langhåret. Det skulle jeg lige komme mig over, men i dag giver det god mening,” fastslår Henrik, der særligt fremhæver fællesskabet med de andre veteraner som projektets helt store styrke.   

Henrik_Södergren svøm
Henrik Södergren i bassinnet i Vejen Idrætscenter. Henrik skal svømme og spille Siddende volleyball i Düsseldorf. Foto: Anders V. Fridberg

Ny energi til hverdagen 

”Invictus har åbnet op for et kæmpe sammenhold med nye venskaber, hvor man hurtigt føler, at man er en del af en tryg gruppe, som jeg har lukket ind i min ellers lille tillidscirkel. At blive en del af gruppen har været en kæmpe hjælp for mig. Det har giver mig ny energi til for eksempel få klaret nogle af de mere kedelige men nødvendige hverdagsting som regninger og breve i e-boks,” siger Henrik og fortsætter: 

”Det er en befrielse, at møde andre veteraner, som selv kender til udfordringerne og bokser med de samme ting. Der er nogen, der forstår mig, og som ved hvordan, det er. En almindelig lille snak til træning kan være en kæmpe hjælp til at man kan få klaret de ting i hverdagen, der kan virke uoverskuelige.”

 

Siddende volleyball er den eneste holdsport, som Danmark deltager i. Det gør disciplinen meget populær hos danskerne. Her er det Henrik Södergren, der server. Foto: Anders V. Fridberg

Succes i stedet for lussinger 

Et af Henriks udviklingsmål er at blive mere aktiv og blandt andet komme ud i de løbesko, han købte inden starten på Invictus Games forløbet, men meget sjældent fik slidt på.   

”Jeg har så mange gange taget løbetøj på og snøret skoene. Og så er jeg alligevel ikke kommet afsted, fordi undskyldningerne for at lade være stod i kø. Nu har jeg igennem projektet lært at sætte delmål. For eksempel at tage tøjet på og bare komme op til enden af vejen. Så kan det godt være, at jeg ikke kommer længere, og går tilbage til sofaen. Men så har jeg stadig nået mit mål, og det har været en god oplevelse. Og det har jeg oplevet, at jeg kan bygge videre på, så jeg har fået en masse små successer frem mod det mål, jeg har sat mig, i stedet for at jeg har fået en masse lussinger og nederlag, forklarer Henrik.  

”Den tilgang kan jeg bruge i rigtigt mange sammenhænge, og det kan hjælpe mig til at nå mit store mål om at komme mere ud blandt andre og deltage i aktiviteter. Også private arrangementer, forældremøder på skolen osv,” siger Henrik.  

I Düsseldorf skal Henrik svømme og spille siddende volleyball. Og han skal igen repræsentere Danmark.  

”Uniformen har en anden farve, men vi skal igen have Dannebrog på skulderen. Det er også noget, jeg lige har skulle synke. At jeg skal ned og repræsentere Danmark i kamp mod andre nationer. Det gør, at man føler, at man har noget at leve op til. Men det er også noget, jeg er stolt af. Megastolt,” siger Henrik.   

Henrik Södergren. Foto: Anders V. Fridberg

Hvis du vil vide hvordan du kommer med til Invictus Games i 2025 , så læs mere her.

Oplev flere aktuelle fortællinger

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk