fbpx

UNEF - Missionen efter Suez-krisen

FN’s fredsbevarende missioner har i årtier spillet en vigtig rolle for at fremme fred, stabilitet og sikkerhed i konfliktområder over hele verden. En af de mange missioner var United Nations Emergency Force (UNEF) missionen. UNEF blev oprettet for at håndtere den spændte situation mellem Egypten og Israel efter Suez-krisen i 1956. 

Del fortællingen med dit netværk

Formålet med UNEF missionen var at skabe og opretholde fred i regionen. Selve missionen blev etableret i november 1956 som en midlertidig styrke efter Suez-krisen, der involverede Israel, Egypten, Storbritannien og Frankrig. 

Krisen opstod, da den egyptiske regering nationaliserede Suez-kanalen, hvilket førte til en militær intervention fra de tre vestlige magter. Under pres fra FN blev de involverede parter enige om en våbenhvile, og UNEF blev oprettet for at sikre, at både fredsaftale og våbenhvile blev overholdt mellem Egypten og Israel.

UNEF’s primære formål var at observere og rapportere eventuelle overtrædelser af våbenhvilen og tilstedeværelsen af militærstyrker på begge sider af grænsen mellem Egypten og Israel.

Læs Pers historie om eventyr og underværker, da han var afsted i 1958

UNEF missionen var også ansvarlig for at lette tilbagetrækningen af de franske, britiske og israelske styrker fra det egyptiske territorium og sikre, at de egyptiske myndigheder genoprettede deres fulde suverænitet over Suez-kanalen.

Den fredsbevarende indsats fra UNEF omfattede oprettelsen af en bufferzone langs grænsen mellem Egypten og Israel og overvågning af grænseområdet for at forhindre enhver truende aktivitet. UNEF udførte også humanitære opgaver, såsom at yde nødhjælp og støtte til lokalsamfundene i området.

UNEF var eftersigende en banebrydende indsats i FN’s historie og markerede den første gang, hvor FN udsendte en fredsbevarende mission for at bevare freden i et område, der tidligere havde været genstand for konflikt.

Desuden banede UNEF vejen for udviklingen af senere FN-fredsbevarende missioner og styrkede FN’s rolle som mægler og fredsstifter
  

Hvad bidrog Danmark med til UNEF

Danmark var en af de lande, der bidrog til United Nations Emergency Force (UNEF) missionen og spillede en aktiv rolle i at bevare freden og sikkerheden i området. Selvom Danmark ikke var et af de oprindelige deltagerlande i missionen, sluttede de sig senere til UNEF og bidrog med forskellige ressourcer og indsatsområder.

 
  1. Tropper og militærpersonel: Danmark bidrog med militærpersonel til UNEF missionen. Danske soldater blev udsendt for at deltage i fredsbevarende operationer og observere overholdelsen af våbenhvilen mellem Egypten og Israel. Deres tilstedeværelse var med til at opretholde sikkerheden og skabe tillid mellem de stridende parter.

  2. Humanitær bistand: Udover militærindsatsen bidrog Danmark også med humanitær bistand til befolkningen i området. Danmark ydede økonomisk støtte og forsynede lokalbefolkningen med nødhjælp, medicin og andre nødvendige forsyninger. Denne indsats hjalp med at lette den humanitære situation og forbedre livsbetingelserne for de berørte mennesker.

  3. Politisk diplomati: Danmark spillede også en rolle i den politiske dimension af UNEF missionen. Som medlem af FN og en aktiv deltager i internationale diplomatiske bestræbelser arbejdede Danmark på at fremme dialogen mellem de involverede parter og søge en diplomatisk løsning på konflikten. Deres diplomatiske bestræbelser bidrog til at skabe en atmosfære, der var mere gunstig for forhandlinger og konfliktløsning.

  4. Erfaringsdeling og ekspertise: Danmark bidrog også med sin ekspertise og erfaring inden for fredsbevarende operationer og konfliktløsning. Danske fredsbevaringsstyrker har længe været anerkendt for deres professionalisme og evne til at håndtere komplekse konfliktsituationer. Ved at dele deres viden og erfaring kunne danske tropper bidrage til at styrke UNEF missionens effektivitet og succes.

FNs fredstyrke fanget i krigsudbrud

En af de mere tragiske hændelser var, da 15 soldater fra den fredsbevarende styrke UNEF blev dræbt på Sinai-halvøen, da krigshandlingerne begyndte mellem Israel og Egypten i 1967. 

Helt tilfældigt var kun få danske soldater til stede, idet en dansk-norsk bataljon (DANOR) kort før var blevet udskiftet med en svensk. 

Læs mere om FNs-fredsstyrke, der blev fanget i krigsudbrud på forsvarshistorien.dk  

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Jeep Wagoneers – FN-observatørernes kraftige tjenestevogne. (L.M.K. Skern: Danmark i FN’s fredsstyrke. 1976)

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk