F-16 over Libyen
Og i løbet af de syv måneder, hvor de danske F-16 fly er udsendt i 2011, når de at smide 923 bomber mod mål i Libyen. I alt fløj de danske fly 593 missioner, og Thomas fortæller om én af dem.
Tekst af Ann-Christina Salquist
Thomas med flyvernavnet MET har fløjet siden 1993, hvor han for første gang kunne sætte sig i cockpittet i en F-16.
Der er mange missioner, som vi danskere kender til, men der er ligeså mange missioner, hvis ikke flere, så vi ikke kender til eller får den personlige historie fra.
Tilbage i 2011 har Danmark udsendt et F-16 bidrag, der har til opgave at være med til at beskytte civilbefolkningen i Libyen.
Libyens diktator Gadaffi er kommet under pres efter oprøret, der blussede op den 15. februar i 2011, i Libyen, hvor der opstår borgerkrig. Gadaffi bruger militæret til at slå hårdt tilbage på civilbefolkningen. Oprøret fra civilbefolkningen er højst sandsynligt inspireret af oprøret i Tunesien i december 2010, og hvor kimen til det, der kendes som ´Det arabiske forår´ blev lagt.
Libyens civilbefolkning gør oprør mod mange års diktatur og retter sin vrede mod Gadaffi, der bruger regeringsstyrkerne til at slå hårdt ned mod dem. Det internationale samfund forsøger at gribe det an ved at gennemføre en række restriktioner, men det hjælper ikke. Og nedslagtningen af civilbefolkningen fortsætter. Det får FN og verdenssamfundet til hurtigt at reagere med at udstede et flyveforbud mod Libyen samt en række andre skridt for at beskytte civilbefolkningen i februar 2011.
Og den daværende udenrigspolitiske ordfører for Socialdemokraterne, Mogens Lykketoft, er ude at rose FN. ”
FN-resolution er en “virkelig nydannelse” i international politik, fordi verdenssamfundet reagerer så hurtigt med at stoppe en diktator ved at udstede flyveforbud mod Libyen samt en række andre skridt for at beskytte civilbefolkningen. Det er vigtigt, at vi IKKE sætter vestlige soldater på landjorden i Libyen. Det har den arabiske verden ikke bedt om. Det har de libyske oprørere frarådet, at vi gjorde. Derfor er opgaven, at vi humanitært sikrer millionbefolkningen i Benghazi, siger han.
Og på baggrund af FN’s sikkerhedsråds resolution 1973 vedtog et enigt dansk folketing den 19. marts 2011 at sende et dansk militært bidrag med kampfly til Libyen.
Det danske bidrag bestod af fire F-16 kampfly plus to i reserve samt i alt ca. 120 personer deployeret ved Sigonella Naval Air Station på Sicilien.
De danske kampfly deltog aktivt fra den 20. marts til den 31. oktober 2011.
Og i løbet af de syv måneder, hvor de danske F-16 fly er udsendt, når de at smide 923 bomber mod mål i Libyen. I alt fløj de danske fly 593 missioner, og Thomas fortæller om én af dem.
Hør Thomas fortælle om følelsen af at flyve fra sikker grund ind over Libyen og vide, at sker der noget her, så er situationen ’fucked’. Men også om det at se ind over et brændende inferno, der minder mest om helvede på jord.
”Jeg håber ikke, at det er nogens far, der er på arbejde,” understreger Thomas. Så selvom dem, man omgås er sådan nogen, der kaster bomber, så bliver det hele alligevel for meget, og Thomas lader selv en lille bananflue slippe for at blive tværet ud.
Om MET
Han er en af de danske F-16 piloter med flest flyvetimer bag sig og har deltaget i fire krige – han har kastet bomber på Balkan, i Afghanistan, i Libyen, Syrien og Irak. Han har smidt bomber og ved, at han har slået mennesker ihjel. Fordi det er hans job. Fordi han har udført de opgaver, som den danske stat har bedt ham og hans kollegaer om at udføre.
MET har skrevet flere bøger, og står blandt andet bag bøgerne “F16 – oplevelser på danske vinger” (2011), “Hercules – oplevelser på danske vinger” (2015), “Merlin – oplevelser på danske vinger” (2017) samt selvbiografien “Kysser Himlen” (2017).
Del fortællingen med dit netværk
Flere fortællinger
Tak for indsatsen
Del fortællingen med dit netværk Tak! 15. august 2021: Taliban har indtaget hovedstaden Kabul… 20 års international indsats kollapsede i
KFOR fylder 25 år
Den 12. juni 1999 rykkede de første NATO-soldater ind i Kosovo under KFOR-missionen (Kosovo Force) med det formål at stabilisere
Veteraner i fleksjob er en kæmpe gevinst for alle
Langt de fleste veteraner kommer hjem og kan levere 100%. Det kunne Dennis Larsen også i godt 20 år efter
Da Jes gik på container-rov hos naboerne
Sarajevo 1994: Den unge kaptajn Jes skal bygge en lejr til sine soldater, og alt udstyr er strandet i bureaukrati
Hør de udsendtes fortællinger
Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv.
Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte.