fbpx

Etniske spændinger

“Der så man hele FN-apparatet ligesom det er førstehjælp. Stands ulykken. Og få parterne skilt ad. Og så går vi så ind massivt diplomatisk. Og får talt med parterne,” forklarer Per om sin udsendelse til Balkan, hvor han både oplever de etniske spændinger tæt på – og FN apparatets håndtering af konflikter.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Per er i 2008 udsendt som en del af UNMIK – som er forkortelsen for The United Nations Interim Administration Mission in Kosovo. En midlertidig FN mission i Kosovo. Den blev oprettet tilbage i 1999 – og er i dag droslet ned til næsten ingenting.

Og FN vil som udgangspunkt undgå, at folk slås. Og når det kommer til konflikter mellem partnerne, så går FN systemet i gang. Og FN er grundlæggende ligeglad med, hvor lang tid, det tager at løse en konflikt. FN vil ikke slås, uanset hvor længe det så tager at løse en konflikt. Noget, som vi også så på Balkan, hvor FN troede, at de kunne løse konflikten ved at have styrker på jorden – men som alle ved, så gik det som det gik. Fra 1992 til 1995 forsøgte FN at få de stridende parter til at enes, men det lykkedes ikke, og derfor træder verdenssamfundet og NATO i karakter. Noget, som Prins Joachim fortæller om i ”Danmark slog i bordet”.

Men Per er afsted, og der er normalt god ro og orden, men på et tidspunkt opstår der nogen uenigheder i forbindelse med nedgravningen af en vandledning. Her kommer serbere og albanere op at toppes. 

FN og den blå elefant

”Og så går hele FN-apparatet jo i gang. Altså når vi sådan har fået stoppet konflikten Så går FN-apparatet i gang og skal have løst det her,” fortæller Per. ”Og det man skal huske på, når man sige FN og den blå elefant og det store kæmpe bureaukrati. Altså man er ligesom nødt til at forstå hvad er FNs raison d’etre. Og det er, at parterne ikke slås. Altså hvor lang tid det tager at få løst en konflikt, det er sådan bedøvende ligegyldigt. Men FNs raison d’etre, er at parterne ikke slås og de ikke slår hinanden ihjel”.

Hør hele Pers historie og bliv lidt klogere på, hvordan FN løser konflikter.  Per er i dag fortsat ansat i Forsvaret og arbejder i Søværnet. 

Flere fortællinger fra Balkan

Du kan høre flere fortællinger om konflikten på Balkan, når bl.a. Carsten og Bubby fortæller.

Del fortællingen med dit netværk

Flere fortællinger

Hør de udsendtes fortællinger

Den 5. september 2018 lancerede Udsendt Af Danmark den første af en lang række af personlige fortællinger fortalt af de udsendte selv. 

Du kan høre dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og komme med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk