fbpx

Ærlighed og facebookkoder

”Man kan sige, det gode ved det er, at man bliver tvunget til at tænke de tanker. For ellers gør man det ikke. Man kan finde på at skubbe det lidt i baggrunden”, fortæller Jørgen, der er leder i Beredskabsstyrelsen.

Tekst af Randi Egeskov Bødker

Hvordan får man taget hul på at udfylde ”Den sidste vilje”, inden man skal udsendes? Hvem taler man med? Er børnene store nok til at blive involveret? Der er mange spørgsmål, der trænger sig på – både for den udsendte, familien og for os, der læser med.

”Den Sidste Vilje” er kendt fra Forsvaret, men en tilsvarende bruges også af Beredskabet og Politiet, når de skal sendes ud til krig, kriser eller katastrofer. Risikoen for at opleve den yderste konsekvens i livet er forhøjet, og det hjælper alle omkring den udsendte til at opfylde den udsendtes sidste vilje.

Udsendt et hav af gange

Jørgen har i flere omgange været udsendt som teknisk ansvarlig for Beredskabsstyrelsens internationale lejre bl.a. i forbindelse med Ebola-bekæmpelsen i Sierra Leone. Se Jørgens fortælling om at komme hjem fra Sierra Leone med symptomer, der kunne være tegn på smitte.

Han var i 2012 udsendt med en dansk delegation, der skulle hjælpe FN-folk, der registrerede flygtninge fra Syrien. Der var tale om en logistikopgave, og han har tidligere været med til lignende opgaver i Etiopien og har hjulpet ved jordskælv i Pakistan og Haiti.

Første gang Jørgen skulle udfylde Den Sidste Vilje, gjorde han det sammen med sine forældre. Men de er ikke længere til, så nu er den Jørgens hustru, der er med og ved hvilke beslutninger, der er nedfældet.

Svær proces

Men det er ikke nemt – men Jørgen mener også, at det både er rart og praktisk få talt tingene grundigt igennem; Hvor og hvordan vil man begraves og har man ønsker til salmer? Det er der mange, der normalt ikke får gjort, hvis man ikke har en udsendelse foran sig. ”Man kan sige, det gode ved det er, at man bliver tvunget til at tænke de tanker. For ellers gør man det ikke. Man kan finde på at skubbe det lidt i baggrunden”, fortæller Jørgen.

Ærlighed og hjælp til de efterladte

Egne ønsker til at komme værdigt fra denne jord er ikke det eneste Jørgen nedfælder i Den Sidste Vilje. Koder til diverse konti er også med i bogen. For eksempel er facebook-koden vigtig at få skrevet ned. Jørgen nævner, at ”man tit hører om, at en facebook konto ikke kan slettes, fordi de ikke har givet deres kode videre. Og det synes jeg jo egentlig er lidt forfærdeligt.”

Det er tydeligt at mærke på Jørgen, at det ikke er helt let at tale om livets yderste konsekvens – ordet ”døden” kommer ikke frem, selvom det er den, vi taler om.  

Har du talt med dine nærmeste om, hvilke ønsker du har til din bisættelse/begravelse?

Hør også Kristian fra Flyvevåbnet fortælle om sine refleksioner om “Den Sidste Vilje”

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Profil af Flemming, soldat

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk