fbpx

Drengdrøm og manddom

”Jeg har ikke kunne se nogen fællestræk i, hvorfor man bliver udsendt,” siger Christian, der idealistisk tager til Helmand på hold 6 for at gøre verden bedre.

Tekst af Axel Boisen

”Det var meget sjovt at komme herned. Jeg kan godt lide, at det er det, uddannelsen handler om. At man skal herned og lave noget. Man var ved at være lidt træt af de øvelser, så kommer man hjem en weekend og skal starte en øvelse om mandagen igen,” fortæller Christian i et interview fra Helmand i 2008. ”Det var også lidt hårdt at tage sig sammen til at tage mod kasernen søndag aften.”

Hvorfor tage afsted?

Sådan siger Christian, da han for ti år siden bliver spurgt, om hvorfor han er taget afsted. Der handler det om, at han måtte ud og få prøvet det af. I dag forklarer han det således:

”Det skulle hjælpe nogen. Det skulle være meningsfyldt. Jeg var meget idealistisk første gang. Jeg har haft en drøm om at blive soldat, siden jeg var 12 år. Men jeg følte, at jeg skulle forklare hvorfor – rigtig meget, første gang.”

Christians drengedrøm om at blive soldat går derfor rigtigt i opfyldelse ved den første udsendelse, men det handler også om at prøve sine grænser af.

”En del af det er en personlig oplevelse. Det er en personlig udfordring. Det er noget spænding på en eller anden måde,” forklarer Christian.

Hver person sin grund

”Jeg har tænkt rigtig meget over, om der er et eller andet fællestræk for folk, der gerne vil udsendes. Eller noget, som gør en til soldat. Motiverer en. Jeg har ikke kunne se nogle fællestræk,” siger Christian, der har været to gange i Afghanistan på Hold 6 og Hold 12. Her oplever han et kammeratskab, der er svært at finde andre steder.

”Når jeg ser tilbage, så synes jeg, det er spændende, at der har været så mange forskellige typer. Fordi det svinger rigtig meget, de mennesker, der er herinde.” Det samme taler de om i filmene ”Adrenalin og fællesskab”, ”Nu kommer krigeren”, ”Soldaterdrøm” og ”Stolthed og meningsløshed”.

”Jeg synes egentlig, at det er ret cool, at der har været nogen til at påvirke mig i så forskellige retninger. En masse interessante mennesker. Kammeratskabet betyder rigtig meget. Det er jo rart at vide, at det er ens kammerater. Jeg kan godt lide at indgå i sådan nogle fællesskaber og teams. Men alt i alt fylder det mere, at man kan være med til at hjælpe nogle mennesker,” slutter Christian.

 

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Forside til podcast Veteranhistorier med Lars Kongsted

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk