fbpx

Din far er sej

”Som soldat er du vant til at være væk, men der kan godt komme reaktioner, når far er væk et halvt år,” fortæller Jens udsendt som stabschef for FN-styrken i Liberia.

Tekst af Axel Boisen

”Man er simpelthen nødt til at arbejde sig ind på hjemmebanen igen. Det gælder i forhold til min hustru og i særlig grad børnene, fordi de har en hverdag, som kører, uden at man er der,” forklarer Jens, som har været udsendt til blandt andet Bosnien, Kosovo og Liberia.

”Afrika er jo ikke lige en times flyvning væk. Det er mange tusinde kilometer væk hjemmefra, så vi kan ikke bare ses,” siger Jens, der får hjælp af psykologer til at finde ud af, hvordan han skal fortælle sine børn, at far er væk.

Snak med børnene

”Børn reagerer typisk sådan, at de vil beskytte dig. De trækker sig lidt tilbage og gemmer problemer. Det var vigtigt for mig at komme ind under huden på dem og få en snak om det, uden at gøre det til et problem-problem. For der kan godt komme nogle reaktioner, når far er væk i et år,” forklarer Jens, der i dag er chef for Hjemmeværnet efter en lang række ledende stillinger i mere 25 år.

”Som soldat er jeg vant til at være væk. Tre uger på øvelse, hjemme søndag aften og så ud igen mandag morgen. Så det er et naturligt vilkår for rigtig mange soldater. Så den snak den har du.”

Far op til tavlen

De fleste børn vi gerne være ligesom de andre og ikke stikke for meget ud. Når ens far eller mor er udsendt, kommer man til at stå som den, der ikke har sin forældre med til forældremøder, til afhentning ved fødselsdage eller med til fodbold. Og det kan give problemer. Jens tog problemerne up-front og tog med i skole.

”Jeg havde selvfølgelig taget uniform og hjelm og fragmentationsvest med. Og det går jo rent ind hos børn. Men også i forhold til nogle af de lærere, der var med. Her fik jeg sat nogle ord på det, jeg skulle lave.”

Børnene var ikke glade for at far skulle ned i skolen, men det viser sig alligevel at være en god idé. Det er vigtigt, at der er lidt ekstra opmærksomhed på børnene, når far er væk i lang tid. 

”Da jeg præsenterede det første gang, blev det ikke købt på stedet. Men jeg insisterede, og så sagde begge børn, at det ville de faktisk gerne have. Og det blev en kæmpe succes. Så hvis de taler om mig henne i skolen, så er der en smule faktuel oplysning om, hvad der egentlig foregår,” slutter Jens.

Hvis du vil se mere om forholdet til familien, så se filmene ”Flugten væk hjemmefra” om ikke at kunne holde hverdagen ud, ”Krydser aldrig den samme bro” om at være en anden, når man kommer hjem, ”Familiens støtte” om at overleve, fordi man har dem derhjemme, eller ”Far for, mor imod”.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk