fbpx

Gem Danneborg væk

”Byen blev fjendtlig stemt – det havde vi ikke troet,” fortæller Jørgen om muhammedkrisens betydning for hans arbejde og sikkerhed.

Tekst af Axel Boisen

”Før 2006 lå vi nummer et. Vi blev rigtig godt modtaget overalt. Men det ændrer sig i den muslimske verden efter Muhammed-krisen,” fortæller beredskabsmester Jørgen, der har været udsendt af Beredskabsstyrelsen til blandt andet Jordan, Haiti og Etiopien. I vinteren 2005-2006 sender Beredskabsstyrelsen folk afsted for blandt andet at drive et kommunikationscenter, der skal koordinere indsatsen efter jordskælvet i Kashmir i oktober 2005. Men situationen bliver for farlig. Og det kommer som en overraskelse for Jørgen.

”Jeg anede intet om muslimer og den verden, de lever i. Fredagsbøn og alt hvad det medfører. Så det lærte jeg noget af. Lige så snart du kommer udenfor Islamabad, bare 20 kilometer, er de meget mere troende og går virkelig op i deres religion. Vi havde bare ikke forestillet os, at byen blev fjendtlig stemt over for os. Men det gjorde den jo, fordi vi var danskere,” erindrer Jørgen.

På dette tidspunkt er ambassadeafbrænding mere eller mindre almindeligt i den muslimske verden. I Damaskus går det ud over den danske ambassade. Og i Pakistans hovedstad Islamabad angriber lokalbefolkningen Storbritanniens, Frankrigs og Indiens ambassader.

”Der sker det i januar 2006, at vi har denne her Muhammed-krise på grund af tegningerne af Kurt Westergaard. Og der går ikke ret mange dage, hvis der går dage, inden det kommer til Battagram, som ligger i det nordlige Pakistan,” forklarer Jørgen.

Gemmer Dannebrog
Jørgen og hans danske kolleger flygter fra lejren og ind til Islamabad til det danske safe- house. Her er situationen alt andet end sikker for de danske beredskabsfolk.

”Der sker nogle frygtlige ting i byen, demonstrationer, afbrændingen af ambassader. Vi har nogle møder med den danske ambassadør og bliver anbefalet til sidst, bare at tage hjem. Vi prøver at gå ud, for vi kan ikke være inde i huset hele tiden, men vi er faktisk nødt til at fjerne de her mærkater og købe nogle lokale T-shirts,” siger Jørgen og tager sig til Dannebroget på skuldrene.

”Der gik lige noget tid, efter jeg kom hjem, inden jeg kom på den næste mission, for jeg skulle da lige tænke lidt over alle de ting,” slutter Jørgen.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk