fbpx

KFOR - Hold I

Julie er i dag veteranrådgiver i Aarhus Kommune, men har en baggrund i forsvaret og blev i 1999 sendt til Kosovo på Kosovo hold 1. Hun er én ud af tre kvinder i lejren, så det giver en lille smule ekstra opmærksomhed. Julie sidder med transport og logistik og kommer en del ud at køre i lokalområdet og møder de mange lokale – og det er ikke alle, der kører lige godt.

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina Salquist

Kosovo Force – siden 1999

Kosovo Force (KFOR) er en international styrke oprettet af NATO for at sikre fred og stabilitet i Kosovo efter den væbnede konflikt i 1999. De danske styrker blev sendt til Kosovo umiddelbart efter, at Folketinget traf beslutning om at bidrage med styrker den 16. juni 1999. Det skete jf. beslutningsforslag B148 og besluttet den 17. jun i 1999. 

KFOR blev etableret med det formål at beskytte den civile befolkning og fremme en fredelig og sikker genopbygning af regionen.

Styrken består af militære enheder fra en række lande, herunder USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og mange andre. KFOR har en stærk tilstedeværelse i Kosovo, med tusinder af soldater og udstyr til stede for at opretholde freden.

Sikre fred og stabilitet

Siden dens oprettelse har KFOR spillet en vigtig rolle i at fremme stabiliteten i Kosovo. De har bidraget til at beskytte den civile befolkning mod voldelige konflikter. Derudover har KFOR arbejdet tæt sammen med de lokale myndigheder for at fremme en fredelig løsning på den politiske situation i regionen.

KFOR har også været en central aktør i at fremme menneskerettighederne i Kosovo. En af opgaverne har været at yde beskyttelse af minoritetsgrupper og fremme demokrati og retsstat. Styrken har også arbejdet for at skabe en positiv økonomisk udvikling og bekæmpe kriminalitet i regionen.

Reduceret tilstedeværelse

Siden 2011 har KFOR reduceret deres tilstedeværelse i Kosovo, men stadig spiller en vigtig rolle i at sikre freden og stabiliteten i regionen. KFOR fortsætter det tætte arbejde med de lokale myndigheder og de internationale organisationer for at fremme en fredelig og stabil fremtid for Kosovo.

Alt i alt er KFOR en vigtig aktør i at sikre fred og stabilitet i Kosovo og en central spiller i at fremme en fredelig løsning på den politiske situation i regionen.

Du kan læse mere om mandat og udviklingen af missionen på Infocentrets hjemmeside

Oplev flere fortællinger fra kosovo

Far for mor imod

”Hav egne holdninger og bevis, at de er rigtige,” siger Jens, som bliver udsendt, selv om han som barn var meget imod sin fars udsendelser.

Adnan undercover som Anders

I ’95 bliver Adnans by udsat for de værste henrettelser siden 2. Verdenskrig. 13 år efter vender han undercover tilbage, som dansk soldat.

En kamp mod uretfærdighed

Kevin er udsendt til Kosovo og Afghanistan i løbet af sin karriere som soldat. Han er drevet af en kamp mod uretfærdighed.

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark består af en lang række personlige fortællinger fra Danmarks veteraner om det at være udsendt til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.  

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk