fbpx

Civilisationens vugge ligger i Irak

”Foran hovedporten lå en død kamel, hvor de havde lagt en vejsidebombe i. Og det tog så en brite,” siger Michael, der får PTSD af sin sidste udsendelse til Irak.

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina H. Salquist

”Dem, der har været udsendt i krig, og kommer hjem og siger, at de ikke har noget med – de er fulde af løgn,” siger Michael. 

Michael har været udsendt flere gange – og de tre ture til henholdsvis Bosnien, Kosovo og Irak har givet ham en lang række oplevelser. Nogle af dem har været sværere at slippe af med end andre. 

Konstant stress

Som udsendt til Irak er man i konstant fare for at køre på vejside-bomber. Og det betyder at der er et ekstremt stressniveau hele tiden. Da Michael kommer til Irak, er den største trussel selvmordsbombere og vejsidebomber eventuelt suppleret med snigskytter og morterangreb. Men den største fare er vejsidebomber, der kan gemme sig overalt og i disse år overtager hovedårsagen til danske dødsfald

Det er den slags hændelser, som Michael har svært ved at komme sig over. Han får stillet PTSD-diagnosen, efter han stopper i Forsvaret. Og i årene efter udsendelsen, har han svært ved at finde fodfæste igen. Men fordi Michael efterspørger og bruger den støtte og hjælp, der findes indenfor veteranområdet, er han kommet rigtig godt videre. 

Lureminer de mærkeligste steder

Du kan ikke slappe af i krig – når du kører ud ad porten, så skal du være på. For ingen ved, hvor næste fare lurer. I Irak var det døde kameler, der blev brugt, andre steder har minerne været gemt i alt fra dukker til æsler, så det er kun fjendens fantasi, der sætter grænserne for, hvor de kan finde på at gemme de improviserede sprængladninger. 

Militær turist

Selvom man er udsendt til Irak og bærer både våben, fragtvest og hjelm, så hænder det, at man en gang imellem kan lege turist. 

På et tidspunkt under udsendelsen, har de til opgave at levere nogle feltsække i en lufthavn, som en norsk general skal have med hjem. Lufthavnen ligger i nærheden af Ur, der hvor civilisationen udspringer fra i Mesopotamien. Det er her, at man mener, at hele  civilisationen udspringer fra. 

Psykiske efterreaktioner og støtte

Hvis du vil se mere om de psykiske skader, så se for eksempel filmene ”Kogte børn”, ”Familiens støtte” eller ”Sindets sorte boks”. Og husk, at hvis du er tidligere udsendt eller pårørende til en veteran, kan du altid kontakte Forsvarets Veterancenter på 7281 9700


Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk