fbpx

Du skal til Gaza

Vagn var en af de 40 danske sygeplejersker, der i løbet af de godt 10 år , hvor UNEF missionen stod på, forrettede tjeneste ved UNEF-hospitalet. 

Som den første fredsbevarende mission var det UNEF primære opgave at stille sig i mellem egypterne, briterne, franskmændene og israelerne. FN-soldaterne skulle sørge for, at de fjendtligsindede grupper så vidt muligt ikke stødte på hinanden.

Del fortællingen med dit netværk

Tekst af Ann-Christina Salquist

Baggrunden for missionen var Suez-krisen i 1956, hvor Israel, Storbritannien og Frankrig havde invaderet Ægypten for at genvinde kontrollen med den vigtige Suez-kanal, som Ægypten med præsident Nasser i spidsen havde nationaliseret. Selv om de tre lande med lethed besejrede Ægypten, blev de tvunget til at indgå våbenhvile, fordi USA og Sovjetunionen begge var modstandere af krigen. 

FNs Sikkerhedsråd besluttede derfor at sende en fredsbevarende styrke ind, som skulle sikre ro i de områder, som havde været besat og sikre, at de israeliske styrker vendte retur til Israel. 

FN-styrken fik navnet United Nations Emergency Force – UNEF – og var i de første år på 6000 mand, hvoraf 400 var danske soldater. Alle parter i konflikten havde accepteret, at FN sendte soldater til Mellemøsten for at sikre, at krigen ikke brød ud igen, og at våbenhvilen blev overholdt. 

Turen til Gaza gav Vagn oplevelser for livet og vakte hans interesse for sygeplejefaget. Da han kom retur til Danmark havde man netop åbnet op for, at mænd kunne søge ind som sygeplejersker – og det gjorde Vagn til den første danske mandlige sygeplejersker.

Vil du læse mere om missionen, kan du altid hoppe over på: infocenter-kastellet.dk

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark skaber løbende nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Flere fortællinger

Voldens pædagogik

”Hvis de bare kommer til at skyde i retning af mig, mejer jeg dem allesammen ned,” fortæller Niels om en almindelig voldelig dag i Afghanistan.

Læs mere »

Danmark slog i bordet

”Vi sagde: Det gør I ikke mod FN! Det gør I ikke mod os! Og det gør I ikke mod hinanden,” fortæller Prins Joachim om den danske indsats i Eksjugoslavien.

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk