fbpx

Prins og særlig sagkyndig

”Devisen er ex civilis, ex militaris, extra ordinaria. Det betyder ud af det civile, ud af det militære, udover det sædvanlige”, beretter H.K.H. Prins Joachim.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Ud af det civile. Ud af det militære. Udover det sædvanlige.

I relation til konferencen ´Fra militær til civil´ hos Dansk Industri den 21. marts 2019, varmer vi op med H.K.H. Prins Joachims fortælling om, hvorfor det er vigtigt at stille op for fællesskabet, men også fremhæve den styrke, han ser, når man både indgår som en del af det militære og civile.

Dansk respekt

”Man går ikke rundt og hundser til højre og venstre med sine medarbejdere i Forsvaret. Det, vi lærer her, er netop at klarlægge sig, hurtigst muligt, den opgave, man står over for. Og træffe sine dispositioner. Og så føre det ud i livet”.

Prins Joachim er overbevist om, at den danske soldat har en evne til at samarbejde og agere på egen hånd, som er unik. Og det kommer af en særlig dansk struktur, hvor der er respekt for hierarkiet, men samtidig også plads til, at forslag og input kan blive drøftet både op og ned i organisationen. En personlig egenskab, som der også er værdifuld i det civile.

Øvelser giver robusthed

”Når man så går til soldat, som jeg plejer at sige, så kommer man måske udmattet hjem.
Få timers søvn, mange dages arbejde. Men man kommer styrket og mere robust tilbage.
Man ser en anden virkelighed, når man er tilbage i virksomhedens trygge fold,” understreger Prins Joachim. 

Prins Joachim har selv en baggrund i Forsvaret, hvor han efter gymnasiet tog en reserveofficersuddannelse i Hæren. Og siden da har Forsvaret stået ham nær.

Og i relation til projektet Udsendt Af Danmark bidrager H.K.H. Prins Joachim med fortællinger fra sit arbejde som særlig rådgiver for Center for Reservestyrken og om sit eget og sin families tætte og traditionelle bånd til Forsvaret.

Tjene sit land

At gå i krig for sit land ligger ikke fjernt for H.K.H. Prins Joachim, og i fortællingen ´Min far i krig´ hører vi H.K.H. Prins Joachim fortælle om sin fars og farfars tid i det franske forsvar.

Det har altid været vigtigt for Prinsens far, at hans sønner gjorde deres respektive pligt overfor landet. ”Når ens land kalder på én og man er tjenestegørende, så klapper man hælene sammen, og så er den ikke længere”, lyder det fra H.K.H. Prins Joachim.

Særlig rådgiver

I dag er H.K.H. Prins Joachim tilknyttet Center for Reservestyrken, som arbejder for, at de mange soldater, der har været aktive i Forsvaret, bevarer deres tilknytning, når de forlader Forsvaret og går over og bliver en del af det civile. Prinsen har kun fordele for både forsvar og virksomheder at fremhæve, når han taler om vekslen mellem at være i trøjen og ude af trøjen.

”Hvis man har en aktiv tilknytning til reserve eller hjemmeværn, så vil man helt naturligt komme med friske impulser fra det civile til det militære. Og fra det militære ind i det civile”, afslutter Prinsen.

”Devisen er ex civilis, ex militaris, extra ordinaria. Det betyder ud af det civile, ud af det militære, udover det sædvanlige”. 

Til september 2019 fortsætter H.K.H. Prins Joachim sin militære uddannelse ved det franske militærakademi.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk