fbpx

Moderne Florence Nightingale

”Lov mig, at du går ind i Forsvaret som sygeplejerske”, siger en såret soldat, der har modtaget hjælp fra Ingerlise efter at være skudt i ryggen.

Tekst af Randi Egeskov Bødker

”Jeg har altid gerne ville ud som sygeplejerske,” fortæller Ingerlise, der har været udsendt tre gange til Kosovo og Afghanistan. ”Mine udsendelser handler om at gøre noget godt for andre, men det er ikke fordi, der er sådan noget Florence Nightingale over det. Der er jeg nok en tak for moderne,” siger Ingerlise med henvisning til den berømte engelske sygeplejerske, der som rigmandsdatter ofrede det gode liv i kampen for patienterne i London i 1800-tallet.

Sendt ud med Forsvaret

At det lige skulle være med Forsvaret, at Ingerlise kommer ud i verdens brændpunkter, skyldes primært en såret soldat, som Ingerlise passer hjemme i Danmark. Faktisk var han den første sårede soldat i nyere tid, Danmark fik hjem fra ex-Jugoslavien. Han var skudt i ryggen og var blevet lam nedefter. Efter den periode med pleje og genoptræning, sagde den nu velfungerende kørestolsbruger – ”Lov mig, at du går ind i Forsvaret som sygeplejerske”.

Ingerlise er uddannet sygeplejerske og har været meget aktiv i De Blå Baretter (i dag Danmarks Veteraner), hvor hun var formand og har siddet i hovedbestyrelsen af flere omgange. Siden 1998 har Ingerlise haft en rådighedskontrakt med DIB – Den Internationale Brigade, og det har bragt hende mange steder rundt i verden og givet hende mange vilde oplevelser.

Oplevelser på papir og i tale

Ingerlise har lært at være i de grusomheder, som krigen påfører de uheldige. Ingerlise oplever i Afghanistan, at hun de første 14 dage ikke lægger en såret soldat til at sove, som ikke mangler et ben eller en arm. Det kræver sin kvinde at stå med det og være i det.

Men Ingerlise har altid, når hun har været ude, skrevet dagbog. Et sted at komme af med tankerne. Ingerlise har også holdt mange foredrag om udsendelsen til Afghanistan og at fortælle om oplevelserne er ren terapi. Ingerlise har ingen personlige psykiske mén af de mange voldsomme oplevelser.

Hjemme i Viborg er Ingerlise operationssygeplejerske og er som den første kvinde lokalforeningsformand i Danske Veteraner. En post hun også krydrer som vært i veterancaféen i Viborg.

Se Ingerlises andre film ”Døden er en erhvervsrisiko” og ”Verdens heldigste mand”.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk