fbpx

Forsvaret før familien

Hvordan tackler du din 12-årige datter, når hun er vred over, at du skal afsted til en krigszone? Per har haft den oplevelse helt tæt på livet.

Tekst af Randi Egeskov Bødker

”Jeg må med skam sige, at jeg en gang imellem lod lysten til egne oplevelser gå foran familien” fortæller Per, der har været på Balkan intet mindre end 35 gange. Per har igennem en tyveårig periode stået for feltunderholdningen i de danske lejre, og den første feltunderholdning i nyere tid var i januar 1994 i Kroatien og Bosnien. Sangeren Lene Siel var den første kunstner fra Danmark.

Den dumme kælling

På det tidspunkt er Pers datter 12 år, og han husker særligt en episode, hvor hans datter er oprørt. Datteren udtrykker, at ”den dumme kælling (som var Lene Siel) nu var skyld i at hendes far skulle ned og slås ihjel”. Bum! Den sætning fik Per til at tage fat i den egentlige bekymring, nemlig at datteren var bange for at miste sin far.

Og det er en relevant bekymring, som datteren giver udtryk for, eftersom den danske styrke i 1993 har oplevet det blodigste år i dansk krigshistorie siden 2. verdenskrig. Granater mod soldater, et kampvognsangreb på en nødhjælpskonvoj, snigskytter, miner og udspændte kabler over vejene gør hverdagen i det europæiske land til en ubehagelig overraskelse for det danske forsvar.

Hvis du vil se mere om den danske indsats og angreb på de danske styrker, kan du se ”You will all soon die”, ”FN strikes back” og ”De unge Rambos”.

Safety first

Per vælger efter datterens udbrud at lægge al sin sikkerhedsudrustning frem på spisebordet i nogle dage – og det, at han lader børnene se på det og lege med det, ændrer på forståelsen. Datteren kan se, at der bliver passet på hendes far og stemningen omkring udsendelserne bliver mere tålelig.

Per er taknemmelig for sin kones støtte, der har taget sig af hjemmefronten, når Per har været ude. ”Hun har aldrig forsøgt at stoppe mig i de ting. Og det skylder jeg hende en stor tak for”, fortæller Per.

Se også Henrik fra Beredskabsstyrelsen fortælle om, hvor vigtigt det er, at familien støtter op om udsendelserne, i filmen ”Familiens opbakning”.

Befolkningens misforståede opfattelse

”Når vi taler veteraner, så tror befolkningen bredt, at så har de taget skade. Opfattelsen er, at de fleste har knald i låget”, som Per udtrykker det. Men Per vil gerne understrege, at langt de fleste danske veteraner altså kommer styrket hjem fra udsendelse.

Og selvfølgelig skal den lille del, der kommer hjem og har det skidt, have al den hjælp de har brug for, for at komme bedst muligt tilbage til et normalt liv, slutter Per.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Per det hårde valg

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk