fbpx

Den vildeste ildkamp

”Der stegte lige fem englændere,” tænker Jesper, da en engelsk kampvogn bliver ramt af irakiske oprørere.
Del fortællingen med dit netværk

”Du kan godt have en god plan, men planen ryger bare ud ad vinduet, når du rammer virkeligheden,” fortæller Jesper om en mission med hold 8 til Irak. Danskernes hovedkvarter ligger, hvor de to floder Tigris og Eufrat løber sammen. Legenderne fortæller, at det netop var her, at Edens have lå. Og ligesom Guds idé med Adam og Eva heller ikke helt går efter planen, så fortæller Jesper i sin anden film om en mission, der absolut også må korrigeres undervejs.

”Det blev et problem i Al-Qurnah, at vi ikke rigtig kunne køre der, fordi en snigskytte opererede der. Vi fik nogle efterretninger på, hvor han boede henne. Han bor lige i sydlige udkant af byen, og vi skulle så lægge os i en ring omkring huset,” forklarer Jesper. Sammen med englænderne tager danskerne ud en nat for at finde snigskytten.

Allerede inden de kommer frem til deres positioner, er maskingeværet på toppen af vognen ødelagt, fordi det hænger fast i nogle lavt hængende kabler. ”Vi kører jo mørklagt ind med natbriller på. Der stiller du enten fokus til tæt på eller langt væk. Jeg har sat den til langt fokus, så vi kunne se mere end 50 meter fra bilen. Problemet er, at du ikke ser ting, der er lige foran dig. Så vi kører ind i elkabler med det tunge maskingevær, så det bliver flået rundt og styremekanismen går i stykker,” siger Jesper.

Ikke hjemme

En missions succes afhænger blandt andet af overraskelsesmomentet, så den eftersøgte person ikke kan nå at stikke af, og hvor hans kammerater ikke kan nå at deltage i et forsvar. Og i den her situation lykkes det faktisk at komme helt frem til huset uden at blive opdaget. ”Der ligger vi alle sammen i en stor cirkel omkring huset, og så går englænderne ind. Så kan man bare høre, at der udbryder ildkamp derinde og der bliver råbt og skreget. Og jeg kan tydeligt huske, at jeg ligger tænker: “Fuck, der er nogen, der hører det her”. Det larmer rigtig meget. Og der går ikke ret lang tid, før vi bliver beskudt første gang.”

Jespers deling ligger der, hvor det er forudset, at der vil komme støtte fra de lokale – og det holder stik. Men… der er ingen, der havde ikke forudset, at de kommer under beskydning med granater. Noget, der giver en del panik i starten…

Hvordan ildkampen ender, kan du hører Jesper fortælle, men undervejs bliver en engelsk Warrior-kampvogn ramt. ”Så tænkte jeg bare: Fuck mand, der stegte lige fem englændere inde i den bil der. Så går der 10 sekunder, så drejer kanon og begynder at hamre 35 millimeter maskinkanon af inde i det område, hvor der blev skudt fra.”

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk