fbpx

Danmarks ældste kampsoldat

”Når han kan, så kan jeg fandeme også!” Sådan siger Karstens kolleger i Afghanistan, når den 58-årige soldat går på patrulje.

Tekst af Axel Boisen

”Jeg er nok Danmarks ældste kampsoldat, og det er jo helt frivilligt,” fortæller Karsten, der som 58-årig bliver udsendt til Afghanistan. Året efter bliver det også til en udsendelse til Kosovo. Danmark har altså det år en soldat på 60 år. Karsten er til hverdag kommunalpolitiker i Lyngby-Taarbæk og har hele livet været medlem af De Konservative, så der er bestemt en hel del ”gud, konge og fædreland” over hans sene debut som soldat.

Hans morfar var krigssejler under første verdenskrig og hans oldefar kæmpede med i 1864. Det har ligget i familien. ”Nogle siger, at det er fuldkommen sindssygt, tåbeligt og idiotisk,” erkender Karsten om sin sene debut. Han gør meget ud af at understrege, at han ikke ville ligge sine kolleger til last på patruljerne.

”Der er altså ikke nogen, som skulle komme til skade, fordi jeg ikke kunne følge med. Jeg vil aldrig være den sidste. Derfor, når jeg gik ud, havde jeg kun 26 kilo på. Som jeg sagde til de unge: Jeg har lært at skyde, så jeg behøver kun syv magasiner – ikke 20 magasiner.”

Alderen en fordel
Karsten kommer på sin anden udsendelse til Kosovo, hvor han får til opgave at samarbejde med socialudvalgsformænd og socialdirektører og lignende. ”Vi havde en græsk enhed, der havde nogle meget kønne sergenter. Det har sikkert hjulpet dem, men jeg tror, alderen absolut har været mit plus,” konstaterer Karsten.

Efter sin udsendelse bliver Karsten valgt ind i kommunalbestyrelsen, og tjener som et eksempel på, at det aldrig er for sent at gå i gang med noget nyt. Som Karsten selv siger om sin kolleger i Afghanistan: ”På den måde er der måske nogen af dem, der har sagt: Når han kan, så kan jeg fandeme også!”

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

profil af Thomas, Hærprovst

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk