fbpx

Med feltpræsten på mission

I anledning af den danske værnspræstetjenestens fødselsdag den 1. marts bringer vi en fortælling om feltpræst og sognepræst Kristoffer Simonsen, der deler ud af sine erfaringer fra udsendelsen til Bagdad, Irak, i efteråret 2023. Kristoffer er til hverdag sognepræst i Fredericia, men brænder også for at være der for soldaterne, når de er udsendt. 

Del fortællingen med dit netværk
Podcast banner kristoffer Simonsen
Lyt til Kristoffers personlige fortælling
Tekst: Ann-Christina Salquist
 

I modsætning til de tidligere årtiers konflikter med hårde udsendelser og ildkampe, beskriver Kristoffer sin mission i Bagdad som en “blød mission”, hvor dagens operationer for soldaterne afhænger helt af  de daglige sikkerhedsanalyser. Missionen adskiller sig fra de mange tidligere års missioner, hvor det i en årrække var hårde kampe og forhøjet sikkerhedsniveau, der var dagligdagen. 

Et af de store spørgsmål for Kristoffer var, hvorvidt han skulle bære pistol. Det er valgfrit for feltpræsten at bære våben, så hos Kristoffer rejste det en række indre diskussioner om sin rolle som feltpræst – og våben; nogle vælger at bære våben ud fra et solidaritetsprincip, mens andre, herunder Kristoffer, vælger det fra for at vise soldaterne og andre, at han er for at støtte og ikke for at kæmpe.

Så går jeg her uden pistol og kommer til at blive en klods om benet på de andre soldater. Det bliver mere besværligt for dem, fordi jeg er her. Og det fik jeg dårlig samvittighed over. Og det triggede mig til; ej måske skal jeg have en pistol.”

Men under udsendelsen er han med på skydebanen og har fået udleveret en pistol for at kunne deltage i skydningen. På skydebanen er der ligeledes en gruppe irakiske soldater og her tager han sig selv i at tænke; “ej what man, nu jeg vildt glad for at have en pistol, fordi det giver mig tryghed”.

Kristoffer er meget opmærksom på sin rolle i forhold til at være feltpræst. Han er ikke psykolog eller læg, men han har mulighed for at skabe nogle helt andre rum for soldaterne – han arbejder med tre rum i sin dagligdag:  gudstjeneste- eller kulturrummet, frirummet og samtalerummet. 

Her forsøger han at skabe både et åndeligt og kulturelt fællesskab langt hjemmefra og give soldaterne et trygt sted for refleksion og samtale.

Værnspræstetjenesten gennem tiden

Værnspræstetjenesten i Danmark har en lang tradition for at yde støtte og åndelig vejledning til militært personel både i fredstid og under udsendelser. Feltpræster som Kristoffer Simonsen spiller en afgørende rolle i at opretholde moralen og den mentale sundhed blandt soldaterne, ved at tilbyde en oase af normalitet og refleksion midt i ofte udfordrende og farlige miljøer.
 

I takt med at verden ændrer sig, og nye konflikter opstår, vil værnspræstetjenestens rolle fortsat være uundværlig. Gennem årtier har den tilbudt åndelig vejledning og støtte, som er tilpasset de unikke udfordringer, som militært personel står overfor. Kristoffer Simonsens erfaringer fra Bagdad understreger denne tjenestes vedvarende relevans og værdi, ikke kun for soldaterne men også for det bredere samfund, som de tjener.

I anledning af værnspræstetjenestens 50 års jubilæum i 2021 lavede vi et tema om emnet, som du finder det her.

Flere fortællinger fra værnspræster

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark sætter fokus på Danmarks internationale indsatser siden 1948 og frem til i dag. Det sker gennem personlige fortællinger, artikler, interview, foredrag, undervisning og podcasts. 

Hør dem fortælle deres egen historie om at være sendt ud til verdens brændpunkter. 

Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk